Disse tennene satt i munnen på en neandertaler for 130 000 år siden. Bare tennene er igjen. (Bilde: Frayer et al./CC BY NC ND)

Denne neandertaleren prøvde å fikse tennene sine

Spor etter 130 000 år gammel tannpleie.

Det er kanskje ikke helt overraskende at neandertalerne også fikk problemer med tennene sine. De hadde kanskje en levealder som var omtrent som våre egne forfedre, og de kunne bli over 40 år gamle.

Dette ga dem god tid til å utvikle ulike helseproblemer, blant annet tannverk.

En amerikansk-kroatisk forskergruppe har nå beskrevet noen neandertaler-tenner som tilhørte en mann eller kvinne som levde for rundt 130 000 år siden.

Han eller hun har hatt noen vonde tenner, og har prøvd å behandle seg selv ved å pirke inn i tennene, tror forskerne.

Om det hjalp sier dessverre ikke historien noe om.

Slipespor

Tennene er det eneste som finnes igjen av denne neandertaleren. De ble funnet ved Krapina, nord i Kroatia, og tennene kan fortelle noe om hvordan denne personen hadde det.

Neanderaleren har fått det lite flatterende navnet Krapina Dental Person (KDP).

Det er to jeksler og to tenner. Problemet er at en av jekslene er vridd, og ble slitt skjevt. Dette kan ha vært irriterende og har gitt smerter, og den tannverkende neandertaleren har prøvd å pirke bak i munnen med en hard tannpirker av noe slag.

Du kan se denne tannen til venstre i bildet over.

Forskerne har funnet seks slitemerker etter tannpirkere, og ett av dem er veldig tydelig.

Sporet i tanna. (Bilde: Frayer et al./CC BY NC ND)

De vet ikke hva som har blitt brukt som tannpirker, men forskerne spekulerer på om det kan være en spiss knokkel.

Dette viser også hvordan neandertalerne lagde og brukte verktøy for å løse problemer rundt seg.

Ufortjent dårlig rykte

Neandertalere har hatt et dårlig rykte på seg, men de var sannsynligvis omtrent like smarte som oss, ifølge denne saken fra The Guardian.

Disse mystiske steinringene av avbrukne stalagmitter i en hule i Frankrike ble laget for rundt 176 000 år siden, og kan være et spor etter ritualer av noe slag. Det er rett og slett et hint om kulturen deres, som vi nesten ikke vet noe om.

Referanse:

Prehistoric dentistry? P4 rotation, partial M3 impaction,toothpick grooves and other signs of manipulation in Krapina Dental Person 20. Bull Int Assoc Paleodont, 2017. DOI: 

Powered by Labrador CMS