Annonse
En 180 centimeter høy menneskefigur med klesplagg og fjærpynt på hodet ble oppdaget da forskerne tok flere tusen fotografier av huletaket.

Forskere har funnet de hittil største hulekunst-motivene i Nord-Amerika

Kunsten kan bare ses om du ligger på ryggen under det lave huletaket.

Publisert

Forskere har oppdaget fem nye motiver laget av urbefolkning i Nord-Amerika for over 1.000 år siden. Funnene presenteres i en studie i tidsskriftet Antiquity.

Kunsten er risset inn et tynt lag med søle som finnes naturlig i taket i hulen.

De fem motivene viser menneskelignende figurer og en diger slange. Forskerne tror de skal forestille ånder fra underverdenen.

De store figurene har selskap av hundrevis av mindre tegninger og inskripsjoner. De brer seg over et område på 400 kvadratkilometer i hulen.

De fem store motivene er ikke oppdaget tidligere fordi det ikke er mulig å ta et steg tilbake og se helheten.

Hulen er nemlig bare mellom 60 centimeter og litt over 1 meter høy. For å se kunsten må du krype inn og ligge på ryggen og se opp i taket.

Hulen uten navn

At hulen inneholder rikelig med gammel kunst, ble først oppdaget i 1998.

Hulen ligger på et privateid område i Alabama i USA, men akkurat hvor den ligger holdes hemmelig. Forskere er nemlig bekymret for hærverk.

Foreløpig kalles hulen 19th Unnamed Cave, altså den 19. hulen uten navn.

De mange innrissene i taket varierer i tetthet og viser abstrakte former, krøllede linjer, slanger, insekter, fugler og menneskelignende figurer.

En 93 centimeter lang menneskelignende figur som ble oppdaget nylig. De svarte strekene er tegnet inn for å synliggjøre motivet.

Mange tusen fotografier

For å få en mer komplett oversikt over hulekunsten dro Jan Simek, arkeolog og forsker ved University of Tennessee, tilbake til hulen i 2017.

Med seg hadde han Stephen Alvarez, fotograf og grunnlegger av Ancient Art Archive, et nettsted som dokumenterer gammel kunst.

De hadde mål om å lage en 3D-modell av hulekunsten basert på fotografier.

Over to måneder tok de 16.000 overlappende fotografier av taket i hulen. Bildene ble bearbeidet digitalt og ble grunnlag for en 3D modell.

Metoden lot forskerne oppdage nye tegninger i de svake innrissene, som ikke er lett å se med det blotte øyet. I tillegg kan forskerne nå bedre studere hvordan komposisjonene henger sammen.

Forskerne oppdaget blant annet fem nye, store figurer. Disse er tema for den nye studien. De lengste er de største motivene som hittil er oppdaget i huler i Nord-Amerika, ifølge National Geographic.

Fra 1 til 3 meter

Tre av figurene var menneskeskikkelser med klær. En av dem består av kurvede linjer med det som kan være en klapperslange-hale i bunn. Den siste er trolig en slange.

Motivene er fra litt under 1 meter til over 3 meter på det lengste. Forskerne skriver at kunstverkene befinner seg i mørket inne i hula. De må ha blitt laget ved hjelp av fakler som lyskilde.

Ifølge forskningsartikkelen var dekorerte huler hellige plasser for amerikansk urbefolkning som levde i området. De ble sett på som portaler til underverdenen.

«De store figurene tegnet i den 19. hulen uten navn representerer derfor trolig underverdenens ånder, hvor deres kraft og betydning er uttrykt i deres form, størrelse og kontekst», skriver forskerne.

En 3,3 meter lang slange i huletaket.

– Viktig arbeid

Forskerne har ikke greid å finne ut akkurat hvor gamle tegningene er, men biter av kull i hulen er datert til å stamme fra det første årtusen e.Kr., ifølge Science.

Tegningene har både likheter med og er forskjellig fra annen gammel figurativ kunst i regionen, ifølge forskerne.

– Det er et eksemplarisk og viktig arbeid, sier Carla Klehm, arkeolog ved University of Arkansas, til Science. Hun har ikke deltatt i studien.

Hun tror metoden som er brukt, 3D-fotogrammetri, kan avsløre skjult kunst andre plasser og gjøre det tilgjengelig.

Referanse:

Jan F. Simek , Stephen Alvarez og Alan Cressler: «Discovering ancient cave art using 3D photogrammetry: pre-contact Native American mud glyphs from 19th Unnamed Cave, Alabama», Antiquity, 4. mai 2022.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS