Murene mumler

Forskere i Frankrike og Sveits presenterer et stort utvalg antikk graffiti som gir et unikt innblikk i det gallo-romerske dagliglivet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Graffiti fra Orange med tegning av en gladiator. (Foto: A. Barbet)

Se for deg at du i dag skulle skrible ned en aldri så liten påstand om seksuallivet ditt som diskuteres om 2000 år.

Omtrent slik er situasjon for personen som på en mur i Condate, det antikke Rennes i Frankrike, i sin tid hevdet at han hadde ”knullet 25 ganger”.

Slike meldinger, skrevet inn i murer på offentlige steder, er slett ikke noe særegent for vår tid, det har vært en kjent og populær sport i flere hundre år, deriblant i den gallo-romerske kulturen.

Ved hjelp av et stort arkeologisk materiale kan forskere fra Frankrike og Sveits nå presentere et omfattende utvalg av det de karakteriserer som antikk graffiti, eller gallo-romersk graffiti.

Utvalget presenteres både i form av en egen bok og i en utstilling ved et museum i den sveitsiske byen Lausanne.

[gallery:1]

En av graffiti-meldingene er nettopp den ukjente personens påstand om seksuallivet sitt i Condate.

Fantasier

Det er første gang forskerne kan presentere et rikt utvalg gallo-romersk graffiti, hentet fra antikke murer i Sveits og Frankrike.

Graffitien gir et unikt innblikk i det gallo-romerske dagliglivet og den tidens dagligtale.

I tillegg til skryt av eget seksualliv inneholder den gallo-romerske graffitien gjerne kjærlighetserklæringer, karikaturer, bønn til gud, handlelister eller seksuelle fantasier, ifølge forskerne.

Det kan også handle om politiske slagord, som i Monty Pythons mesterverk Life of Brian der hovedpersonen stanses av en romersk soldat da han skriver ned sitt “Romanes eunt domus”.

Slagordet er et grammatisk bomskudd og Brian blir stanset av en romersk soldat som gir helten et lynkurs i latin for deretter å tvinger ham til å gjenta det grammatisk korrekte “Romani ite domum” (Romere gå hjem) hundre ganger.

Dagligliv

De kan være ”slibrige, kjærlige, poetiske, humoristiske eller politiske”, heter det i presentasjonen av utstillingen.

Deretter slås det fast at ”den gallo-romerske graffitien ligner på dagens (…) Den reflekterer livet, dets små bekymringer og store lidenskaper”.

Det meste av det som nå presenteres er små spontane meldinger fra dagliglivet.

Mens unge har skriblet ned greske eller latinske sitater på skoleveggene, har de eldre gjerne skildret gladiatorkamper, tegnet karikaturer eller beskrevet sine seksuelle fantasier.

I tillegg har mange utført en ikke helt ukjent sport fra vår tid: De har markert sin tilstedeværelse ved å risse inn navnet sitt og en dato.

”Graffitien deres, spontan, personlig og adressert til den som måtte lese det, er utvilsomt det nærmeste vi kommer en direkte melding fra dem til oss gjennom tidene,” som det heter i presentasjonen av utstillingen.

Referanse:

Utvalget av gallo-romersk graffiti er ledet av Alix Barbet, som er forskningsdirektør ved CNRS i Frankrike og grunnlegger av “Centre d’étude et de restauration des peintures murales romaines” og Michel Fuchs, som er professor i arkeologi ved Universitet i Lausanne i Sveits.

Utvalget presenteres i boka “Les Murs murmurent, graffitis gallo-romains” og en egen utstilling ved Musée romain de Lausanne-Vidy.

Lenke:

Pressemelding: Les murs murmurent. Graffitis gallo-romains

Powered by Labrador CMS