Annonse
Reisen over til Australia for flere titusener av år siden var nøye planlagt, ifølge ny studie. Her ser du australske urfolk fra yirrganydji-stammen som spiller på didgeridoo og andre tradisjonelle instrumenter. (Foto: ChameleonsEye, Shutterstock, NTB scanpix)

Hvordan kom de første menneskene seg til Australia?

Ny studie viser at menneskenes bosetting av Australia for 50 000 år siden neppe var tilfeldig.

Publisert

En gruppe med forskere fra universiteter rundt om i Australia har undersøkt kontinentets forhistorie. Dette har gitt en helt ny innsikt i hvordan de første menneskene ankom Australia.

Studien viser at urfolket i Australia ankom for flere titusener av år siden som en gruppe som var stor nok for å overleve tøffe forhold. Det støtter opp under teorien om at bosetningen var en tilsiktet migrasjon som ble mulig på grunn av øyhopping for mer enn 50 000 år siden.

Nøye planlagt

Forskerne brukte kompleks matematisk modellering med tanke på faktorer som fruktbarhet, levetid, tidligere klimaforhold og andre økologiske prinsipper for å beregne antall personer som kreves for at befolkningen som helhet kunne overleve i Australia. De fant ut at de må ha vært flere enn 1000 mennesker for å oppnå en levedyktig populasjon.

Videre viser studien at den første populasjonen besto av rundt 1300 mennesker. Det er usikkert om de alle kom samlet i en stor gruppe eller i bølger med gjennomsnitt av 130 personer hver 70. år i en periode på 700 år.

Reisen over til det nye kontinentet var nøye planlagt. Forfedrene til dagens australske urfolk og de fra øygruppene i Torresstredet og Melensia brukte organiserte og teknologiske teknikker for å kunne øyhoppe over til sitt nye liv i Australia.

Oseania så ikke ut som i dag for 50 000 år siden. Australia, New-Guinea og Tasmania hang sammen og var et stort kontinent som har fått navnet Sahul. Dette eksisterte fra de første menneskene ankom og helt frem til for 8000– 10 000 år siden. De første menneskene kom derfor ikke til Australia, men til Sahul.

Ankom kontinentet i nordvest

– Vi vet at aboriginerne har levd her i mer enn 50 000 år. Denne studien har gitt oss en bedre forståelse om hvordan migrasjonen foregikk og hvilke navigasjonsmuligheter de brukte for å gjøre reisen mulig, sier forsker og professor Michael Bird, fra forskningsrådet for Australsk biologisk mangfold og arv (CABAH) og James Cook University, i en pressemelding.

Trolig var det den nordlige ruten gjennom Vest-Papua og Ny-Guinea som var enklest å navigere seg gjennom. (Foto: Australian Research Council Centre of Excellence for Australian Biodiversity and Heritage)

Noen australske urfolk mener selv at de alltid har vært der, mens andre har blitt gjenfortalt historier om hvordan forfedre deres ankom Australia fra nord for mange år siden.

– Vi utviklet demografiske modeller for å se hvilken rute det var mest sannsynlig at de første menneskene i Australia tok, sier forsker og professor Corey Bradshaw, fra Flinders University, i pressemeldingen.

Trolig var det den nordlige ruten gjennom Vest-Papua og Ny-Guinea som var enklest å navigere seg gjennom. Denne var enklere enn den sørlige ruten fra Timor, som i dag er den australske regionen Kimberley.

Studiene viser at forfedrene til dagens australske urfolk sannsynligvis hadde kunnskap til å bygge båter som kunne seile over åpent hav.

Referanse:

Michael I. Bird m.fl: Early human settlement of Sahul was not an accident, Nature Scientific Reports , juni 2019

Powered by Labrador CMS