Stonehenge kan ha blitt flyttet

En av verdens ledende Stonehenge-forskere mener de 30 tonn tunge steinene i monumentet ble flyttet fra et helt annet sted.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Pearson mener Stonehenge opprinnelig ble bygget et annet sted og senere flyttet til Salisbury Plains i Wiltshire, ca. 130 km sørvest for London. (Foto: Colourbox)

Stonehenge:

Stonehenge er et kjempemessig, fascinerende monument. Her kan du se et interaktivt kart over Stonehenge-området.

Stonehenge ble bygget i fire faser:

1. Utgraving av grøfter og oppbygningen av voller, samt graving av hull til små steiner langt grøftens innerkant. Det skjedde omkring år 3000 før vår tidsregning.

2. Konstruksjonen av selve steinmonumentet skjedde cirka 2500 år før vår tidsregning.

3. Utvidelse med flere steiner fra monumentet Bluestonehenge, cirka 2400 før vår tidsregning. Plassert midt i Stonehenge.

4. Omkring år 2200 før vår tid blir steinene i midten av monumentet flyttet, slik at de fikk en oval form.

En «henge» er en sirkel, kantet av en eller flere grøfter og voller. Inne i sirkelen kan det være monumenter, slik det er i Stonehenge.

Det finnes både steinmonumenter og tremonumenter (for eksempel Woodhenge).

Stonehenge var ikke et observatorium, ble ikke bygget av romvesener og var heller ikke druidenes tilholdssted. En av verdens ledende Stonehenge-eksperter, professor Mike Parker Pearson fra Sheffield University, har vist at det var gravplass for de viktigste innbyggerne i bosetningen Durrington Walls.

Men Stonehenge startet ikke nødvendigvis slik, mener forskeren. Han og kollegene hans har nemlig en ny hypotese: At monumentet ble bygget et annet sted og senere flyttet Salisbury Plains i Wiltshire, rundt 130 kilometer sørvest for London, der det ligger nå.

– Jeg tror Stonehenge ble flyttet. Dette vil vi utforske de neste fem til ti årene, forteller Pearson.

Stein på 30 tonn flyttet 30 kilometer

Stonehenge ble bygget i flere omganger.

Den viktigste fasen er den andre, som fant sted omkring år 2500 før vår tidsregning. Her ble selve steinmonumentet konstruert av en blanding av enorme steiner, på 30 tonn, fra en plassering 30 kilometer unna, samt mindre steiner på fire tonn, som ble fraktet fra et steinbrudd omkring 350 kilometer unna.

Men kanskje var monumentet allerede bygget et annet sted, nemlig i Avebury, om lag 30 kilometer fra stedet Stonehenge ligger i dag. Det er der de 30 tonn tunge steinene stammer fra.

Hypotesen har oppstått fordi forskerne har funnet en lignende «henge» ved utgravingsstedet for noen av de store steinene.

Kan være symbol på folkelig fellesskap

Mike Parker Pearson forestiller seg at steinene simpelthen er blitt flyttet de vel 30 kilometerne. Han tror det skjedde på grunn av de store kulturelle forskyvningene i England i årene omkring 2500 før vår tidsregning.

– Omkring 3000 før vår tidsregning var det mye vold og store regionale forskjeller. Men i århundrene etter ble en felles materiell kultur og praksis utbredt, og derfor tenker vi oss at Stonehenge kan være et symbol på dette fellesskapet; et rituelt budskap som illustrerer at folket er ett, sier Pearson.

Men hvorfor flytte steinene 30 kilometer? Kunne ikke symbolet bare bli der det var?

Et sted der himmel og jord går i ett

Flyttingen kan kanskje forklares med datidens astronomi.

Forskerne vet at Stonehenge er bygget slik at det går to linjer gjennom monumentet ved henholdsvis sommer- og vintersolverv. Det samme gjør seg gjeldende for den tre kilometerne lange veien, kalt Avenyen, som ble bygget fra Stonehenge og ned til elven Avon.

Men ikke nok med det: Nylig oppdaget forskerne at det langs Avenyen finnes noen naturlige klipper som også ligger på linje med solen, sier Pearson.

– De må ha oppdaget denne tilfeldigheten, og det kan ha fått dem til å utpeke området som sentrum for deres verden, et sted hvor himmel og jord går i ett.

Skapt som supersymbol?

Området rundt Stonehenge ble altså betraktet som et helt spesielt sted, noe som kan forklare at man flyttet monumentet dit. Men det forklarer ikke at de mindre steinene ble hentet fra områder opp til 400 kilometer unna.

– Vi vil nå forske på de stedene steinene ble hentet fra. Vi vil finne ut hvorfor de skulle hentes fra akkurat der.

– Vi har en teori om at de stedene har hatt en særlig betydning, på samme måte som selve Stonehenge. Ved å flytte steiner fra disse stedene har man en skapt et slags supersymbol, forteller Pearson.

Stonehenge forblir et mysterium

Han understreker at det bare er snakk om en hypotese, og at forskere verden over nå oppdager hvor lite virkelig kunnskap man egentlig har om Stonehenge.

– Mye av det vi trodde at vi visste, har vist seg å være feil, og mye av det vi gjerne vil vite, får vi aldri svar på, for eksempel hvordan de flyttet steinene flere hundre kilometer, sier Pearson.

Så selv om Pearson og kollegene hans har bidratt til en helt ny forståelse av monumentet – først ved å slå fast at det var en gravplass og senere ved å lansere teorien om at monumentet er blitt flyttet – er det langt flere ubesvarte spørsmål enn det er svar, og Stonehenge forblir antagelig et mysterium mange år enda.

____________________

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no

Powered by Labrador CMS