Gammel pynteoppskrift avslørt

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

For 100 000 år siden brukte mennesker i Sør-Afrika jordfargen oker blandet med vann, beinmarg og kull for å lage fargestoff.

Dette er det eldste historiske bevis for pigmentproduksjon, heter det i en pressemelding fra det franske Centre national de la recherche scientifique (CNRS).

Tidligere funn av okerbruk er 40 000 år yngre. Denne evnen til å blande og lagre slike blandinger representerer et viktig punkt i utviklingen av tenkeevnen hos mennsker, ifølge en pressemelding fra tidsskrifte Science, der resultatene er publisert.

Hva fargestoffet ble brukt til, vet vi ikke, men stein, skinn og hud kan ha fått et lag av rød, gul eller svart  okerfarge som dekor og beskyttelse, tror forskerne.

De har analysert rester i Blomboshulen i Sør-Afrika, blant annet skjell der fargestoffet ble oppbevart.

Arbeidet ble ledet av Christopher S. Henshilwood fra Universitetet i Bergen, og flere andre Bergen-forskere deltok i arbeidet.

De fant også steiner av kvartskrystall som ble brukt til å male opp jernoksidene i jorda til oker og beinrester, der margen kan ha blitt brukt som et lim for å holde fargemassen sammen. (forskning.no/ac)
 

Powered by Labrador CMS