Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
For 2 000 år siden bygde den avanserte Teotihuacan-sivilisasjonen mektige byer på høyslettene i Mexico. Nå ligger bare ruinene igjen. Vi vet fremdeles lite om hvem de gamle meksikanerne var, men forskerne tror at de store steinpyramidene kan skjule graver som kan fortelle mye om det mystiske folkeslaget.
Men hvordan finner man ut hva som ligger på innsida av en lukket pyramide, uten å pelle hele steinhaugen fra hverandre? Svaret er visstnok kosmiske stråler, melder BBC Online.
Myoner
Kosmisk stråling er energirike partikler som til enhver tid peprer kloden. På veien ned krasjer partiklene ofte inn i gassmolekyler i atmosfæren, og ut fra kollisjonspunktet spruter bittesmå rester fra smellet.
Noen av disse fnuggene kalles myoner, og mange av dem fortsetter nedover mot Jorda med nesten like høy hastighet som lyset. Vel nede på bakken kan de fort suse tvers gjennom tjukke lag med jord og stein. Og det er dette forskerne har tenkt å benytte seg av.
Kan finne rom
Etter hvert stopper nemlig en god del av myonene opp i stoffene de trenger gjennom, og hvor mange partikler som kommer ut på den andre sida er avhengig av tettheten på materialene. En haug med stein vil for eksempel fange opp mange flere myoner enn såpeskum, og en massiv steinblokk vil stanse flere enn et steinhus med hulrom inni.
Forskerne ved Mexico’s National Autonomous University mener at antallet myoner som dukker opp på undersida av pyramiden kan fortelle om den er hul inni. Så nå har de like godt rullet Mexicos største partikkeldetektor ned i en tunnel under teotihuacanernes mest imponerende byggverk, Solpyramiden.
Graver?
- Det interessante er at vi bruker kosmisk rusk til å avdekke et eldgammelt meksikansk mysterium, sier Dr Arturo Menchaca til BBC Online.
- Hvis vi finner flere myoner enn forventet, er det mindre masse i den delen av pyramiden.
Dette kan bety at det gigantiske bygget inneholder gravkamre. Det vil ta mer enn et år før forskerne vet om det finnes rom inne i Solpyramiden, men resultatet kan være verdt å vente på.
- Dette er veldig viktig fordi dagens meksikanere ser på disse gamle ruinene som døde byer - bare som hauger av stein, sier Maria Elena Matadama, kulturredaktør i Mexicos ledende avis, El Universal.
- Vi må forstå at de var ordentlige byer, som Mexico City.