Kong Tutankhamons gravkammer fotografert i 1923 – året etter oppdagelsen.
Kong Tutankhamons gravkammer fotografert i 1923 – året etter oppdagelsen.

Har forskere endelig funnet Nefertitis grav?

En ny studie peker på ukjent rom bak Tutankhamons grav.

Publisert

Tutankhamons grav er innhyllet i mystikk.

Barnekongen, som ble farao da han var ni år gammel og hersket over Egypt fra år 1334 før vår tidsregning og fram til hans død i en alder av bare 18 år, har nemlig fått et mye mindre gravkammer enn andre faraoer i Kongenes dal, ved Nilens vestlige bredde overfor Luxor i Egypt.

Derfor har det av flere ganger blitt foreslått at det må gjemme seg skjulte kamre eller korridorer som fortsatt ikke har blitt oppdaget.

Nettopp et slikt rom mener forskere nå å ha funnet ved hjelp av radarmålinger.

– Det er spennende, og det er ikke umulig at det gjemmer seg et kammer der, men jeg er fortsatt litt skeptisk, sier Tine Bagh, som er vitenskapelig leder ved den egyptiske samlingen ved Glyptoteket i København.

Funnet vekker begeistring

Det er en forskergruppe ledet av den egyptiske arkeologen Mamdouh Eldamaty, som er tidligere statsråd for oldsaker i Egypt, som har brukt radar til å skanne området rundt Tutankhamons grav.

De mener å ha funnet en tidligere ukjent korridor på to meter i høyden og ti meter i lengden på den nordlige siden av gravkammeret som i fagtermer kalles KV62.

Sporene gjenoppliver en kontroversiell teori om at den unge kongens gravkammer gjemmer på en enda større grav som tilhører den mystiske dronningen Nefertiti, som hersket som farao i en kort periode før Tutankhamon kom til makten.

Funnet har fortsatt ikke blitt utgitt som en vitenskapelig studie, men tidligere denne måneden ble det lagt fram for Egypts Råd for oldsaker, og nature.com har snakket om funnet med flere begeistrede forskere.

Dataene er «utrolig spennende», sier Ray Johnson, som er egyptolog ved University of Chicagos Oriental Institute i Luxor.

– Det er helt klart noe på den andre siden av den nordlige veggen i gravkammeret, fortsetter Johnson, som ikke har vært involvert i arbeidet med det nye funnet.

Nefertitis grav har aldri blitt funnet

Eldamatys forskergruppe undersøkte en teori om at Tutankhamons grav som ble oppdaget i 1922 og er usedvanlig liten for en kongelig grav, inneholder flere skjulte kamre. Kanskje faktisk Nefertitis manglende grav.

Mange egyptologer er enige om at Nefertiti som var mor til Tutankhamons kone, hersket som farao i en kort tid før Tutankhamons regime i det 14. århundret før vår tidsregning.

Men graven hennes i Kongenes dal har aldri blitt funnet.

Britisk egyptolog: Kan være dronningens kammer

Den engelske egyptologen Nicholas Reeves mener at kammeret kan være gravsted for Nefertiti.

Reeves, som selv har brukt mange år i Kongenes dal, var det første til å foreslå at det gjemte seg skjulte kamre nær Tutankhamons grav, og han mener fortsatt at Nefertiti kan finnes der inne et sted.

I en studie fra 2015 beskrev han funn av rette linjer og revner i de malte veggene i Tutankhamons gravkammer, og han foreslo at de var spor etter skjulte dører.

Han hevdet dessuten at den nordlige veggen i gravkammeret var en falsk vegg av en type som de tidlige egypterne ofte har brukt til å skjule kamre.

Fra spor i veggmaleriene konkluderte Reeves med at Nefertiti måtte ligge skjult der inne.

Det skjulte hulrommet er registrert med radarmålinger nordøst for Tutankhamons grav. De røde boksene viser rom som tidligere har blitt foreslått av forskere.
Det skjulte hulrommet er registrert med radarmålinger nordøst for Tutankhamons grav. De røde boksene viser rom som tidligere har blitt foreslått av forskere.

Tutankhamons gravkammer kan ha blitt gjenbrukt

Tine Bagh forteller at Reeves også fant spor etter at deler av maleriene på veggene i Tutankhamons grav kan ha blitt endret i flere omganger.

– Tutankhamon døde veldig tidlig, 18 år gammel, derfor kan det godt tenkes at de måtte skynde seg å begrave ham, og derfor har brukt en grav som var laget fra før, sier Tine Bagh.

Det kunne for eksempel være at Tutankhamons grav faktisk tidligere har fungert som Nefertitis grav, forteller hun.

Men det forklarer fortsatt ikke at graven er så liten.

– Den ligner ikke andre kongegraver. Derfor kunne det også tenkes at den i virkeligheten er forkammer til noe større. Men det er ikke sikkert at det nettopp er Nefertitis grav på den annen side. Det kan like godt være en annen grav, sier Tine Bagh.

Hvem var Tutankhamons mor?

Nefertiti var gift med Tutankhamons far, Akhenaton, og mor til hans kone, Ankhesenamon, som altså var halvsøsteren hans.

Det er imidlertid ikke noen skriftlige kilder som kan fortelle hvem Tutankhamons mor er.

Derfor håper Tine Bagh at ytterligere gravkamre inneholder skriftlige spor som kan avsløre morens identitet.

Tidligere studier viste blandede resultater

Det er imidlertid ikke alle forskere som er overbevist.

Mulighetene for ekstra kamre bak Tutankhamons grav har nemlig tidligere blitt undersøkt av flere forskergrupper – og resultatene har vært blandet.

For eksempel undersøkte den italienske fysikeren Francesco Porcelli kammeret med radar i 2017, og han utelukker at det finnes skjulte rom der.

Zahi Hawass, tidligere statsråd for oldsaker i Egypt, har også sagt at geofysiske teknikker som radar har ledet forskere på villspor før.

Hawass leter derimot etter nye graver med gamle teknikker, og han fortalte i Nature i 2019 at han har gjennomsøkt området nord for KV62 uten å finne noe.

Nefertiti (t.v.) oppnådde politisk og kultisk likestilling med mannen sin, og etter at hans død overtok hun kanskje makten fram til 1333 f.v.t. under navnet Smenkhkare. Kong Tutankhamon kom til makten etter Nefertiti og mannen hennes.
Nefertiti (t.v.) oppnådde politisk og kultisk likestilling med mannen sin, og etter at hans død overtok hun kanskje makten fram til 1333 f.v.t. under navnet Smenkhkare. Kong Tutankhamon kom til makten etter Nefertiti og mannen hennes.

Håper på flere skriftlige kilder

Hvis det skulle gjemme seg et skjult kammer eller flere bak Tutankhamons hvilested, vil det være en veldig spennende og stor oppdagelse, forteller Tine Bagh.

Men hun håper mer på å finne skriftlige kilder enn skjulte gullskatter.

– Gull er ikke så interessant. Vi vil mye heller finne noe skriftlig som kan fortelle oss om denne perioden. Det vil absolutt være et veldig stort funn, sier hun.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no. Les originalsaken her på videnskab.dk.