Annonse
Målingene viser at skrik fra fødende kvinner kan komme over 130 desibel, det er høyere enn et rockeband med fullt trøkk.

Rapport: Jordmødre kan få hørselsskader av skrikene fra fødende kvinner

Det gjennomsnittlige støynivået under en fødsel kan utgjøre en risiko for dem som jobber i fødeavdelingen. Barnepleiere og jordmødre er utsatt, viser rapport.

Publisert

– Jordmødre og barnepleiere bør bruke ørepropper, sier hørselsekspert og forsker ved Sintef Tron Vedul Tronstad til Fagbladet.

Høyere enn et rockeband

Yrkeshygieniker Lars A. Sæle ved Oslo universitetssykehus har kartlagt støynivået på fødeavdelingen på Ullevål sykehus. Målingene viser at skrik fra fødende kvinner kan komme over 130 desibel. Det er høyere enn et rockeband med fullt trøkk – og på nivå med lyden fra en sirene.

I gjennomsnitt utsettes jordmødrene og barnepleierne på fødeavdelingen for støyS på 73 desibel i løpet av en vakt.

Om lyd er skadelig og gir hørselsskader, kommer an på hvor lenge man blir utsatt for lyden, gjennomsnittlig volum og det høyeste lydnivået.

Fare for umiddelbar skade

– Å bli utsatt for et gjennomsnitt på 73 desibel gjennom arbeidsdagen er høyt, men skal være mulig å tåle hvis du får hvile etterpå. Blir du utsatt for 120 og 130 desibel, derimot, er det fare for umiddelbar skade, sier Tronstad.

– Ørepropper vil dempe de høyeste lydene ned på et nivå hvor faren for umiddelbar skade ikke er like høy, sier Tronstad.

Nok hvile kan også hjelpe, ifølge Tronstad, fordi totalbelastningen teller og lyd blir mindre skadelig hvis eksponeringen deles opp.

Kartleggingen er utført ved at to jordmødre og barnepleiere på hvert skift gjennom ti vakter har hatt lydmålere festet til uniformen, skriver Fagbladet.

—————

Denne saken kan du også lese på engelsk på sciencenorway.no

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV
Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS