Sovner du over arbeidet om kvelden, er det kanskje et tegn på at jobben går ut over fritida. (Foto: Colourbox)
Sover mer når jobb og fritid ikke kræsjer
Ansatte sover bedre når de får større kontroll over døgnet og lederne tar hensyn til privatlivet deres.
Med hverdagen i harmoni, blir kanskje også natten bedre.
Det viser en amerikansk studie som hadde som mål å gi ansatte en bedre balanse mellom jobb og fritid.
Den var en såkalt intervensjonsstudie, der forskerne gikk inn på arbeidsplassen for å endre forholdene der.
De satte igang diskusjoner og rollespill om temaet. Forskerne forsøkte også å lære lederne å være familievennlige. De ansatte fikk i større grad styre arbeidstida selv, fokus ble på resultater framfor arbeidstid. De kunne jobbe når og hvor de ville.
Åtte minutter mer søvn
Etter den tre måneder lange intervensjonen, fikk de ansatte mer tid på øret.
De sov riktignok ikke mer enn én ekstra time i uka, eller åtte minutter hver natt. Men de mente selv at de i større grad fikk dekket sine søvnbehov, og oftere våknet uthvilte.
De var 474 ansatte i et firma som driver med informasjonsteknologi, de jobbet i snitt 45 timer i uka.
I tillegg til intervjuer der de fortalte om opplevelsen ett år etter at intervensjonen startet, ble søvnmønsteret deres overvåket gjennom en måler festet rundt håndleddet.
Fleksibilitet ga mindre stress
Smarttelefoner med grenseløs jobbtilgang på fritida og bekymringer for jobb, det var blant årsakene de ansatte mente ga dem søvnproblemer i utgangspunktet. Tidligere studier har pekt på at det å bruke skjerm om kvelden kan gjøre at du sover dårligere, det blå lyset påvirker nok kroppen vår.
De ansatte så flere fordeler ved en mer fleksibel arbeidsdag, for eksempel å kunne sove lengre om morgenen ved å jobbe hjemmefra og slippe rushtid i trafikken.
En rekke andre studier har riktignok pekt på at det å være påkoblet jobb når som helst og hvor som helst ikke gagner de ansattes privatliv, nettopp fordi vi da ikke lenger klarer å skille mellom jobb og fritid.
Men her så fleksibiliteten altså ut til å hjelpe de ansatte.
Hjalp ikke mot søvnløshet
– Selv om intervensjonen ikke tok tak i søvn direkte, ga den fordeler for søvnen likevel, sier en av forskerne, Ryan Olson ved Oregon Health & Science University, i en pressemelding.
Søvnløshet kunne forskerne riktignok ikke hjelpe med. Kanskje lyktes de ikke i å redusere krysspresset fra familie og arbeid nok til at det monnet når det gjaldt alvorlige søvnproblemer, foreslår de.
Den nasjonale søvnforeningen i USA står bak tidsskriftet som studien er publisert i.
Referanse:
Ryan Olson, m.fl.: A workplace intervention improves sleep: Results from the randomized controlled Work, Family, and Health Study. Sleep Health, online 14. januar 2015.