Fleksibel jobb kan gi sunnere liv

Hvis bedrifter sørger for fleksibilitet i jobben, øker sjansene for at arbeidstakerne adopterer en sunnere livsstil.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det antyder en ny studie fra Wake Forest University School of Medicine, North Carolina, USA.

- Folk som føler at de virkelig har fleksibilitet jobbsituasjonen sin, har en sunnere livsstil.

- Og personer som opplever en økning i fleksibiliteten, øker sannsynligheten for å innføre sunne vaner, sier førsteforfatter på studien, professor Joseph G. Grzywacz.

Professoren mener studien er viktig, fordi den støtter forestillingen om at en fleksibel arbeidsplass har betydning for medarbeidernes helse.

Grzywacz sier det er bred enighet om at fleksibilitet er en nøkkelfaktor for effektive forebyggende helseprogram i arbeidslivet, men at det har vært lite forskning på hele organisasjoner som kommer denne oppfatningen til gode.

Egenrapportering av helsen

Studien til Joseph G. Grzywacz og kolleger er publisert i tidsskriftet Journal of Occupational and Environmental Medicine. Dataene hentet forskerne fra ansattes egenrapportering av helsen, gjennom såkalte Health Risk Appraisals (HRA).

Ansatte i et stort internasjonalt farmasisekslap, som inkluderte mange typer stillinger og ansvarsområder, fylte ut skjemaet, deriblant direktører, sjefer, kontorarbeidere, ansatte i selve produkjonen og lagerarbeidere.

- Det var ikke bare snakk om kontorfolk høyt oppe i systemet, noe jeg mener er et viktig poeng, sier Grzywacz.

Studien fokuserte på blant annet hvor fysisk aktive arbeiderne var, søvnvanene deres, egenvurdering av livsstilen - og om de ansatte deltok i stressmestringsprogram eller kurs for å lære mer om helse.

Referanse:

Joseph G. Grzywacz, et al. The Effects of Workplace Flexibility on Health Behaviors: A Cross-Sectional and Longitudinal Analysis. The Journal of Occupational and Environmental Medicine, 11. desember 2007.

Powered by Labrador CMS