Annonse

Svømmer som mennesker

Sjimpanse og orangutang utøver både dykking og brystsvømming, og framstår som de reneste badeløver.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

En vanlig oppfatning er at orangutanger og sjimpanser har vannskrekk, og ikke har noe ønske om å lære svømmekunsten.

Likevel har det vært rapportert om svømming hos aper tidligere. Og apene som nå granskes er langt fra fremmede med det våte element.

Men nå, for første gang, foretar forskere en vitenskapelig publisering av bildemateriale som viser svømming og dykking hos aper. Det skjer i tidsskriftet American Journal of Physical Anthropology.

Apene utøver en svømmeteknikk som skiller seg tydelig fra andre primater, med en brystsvømming-aktig stil.

- Overraskende

Sjimpansen Cooper og orangutangen Suryia er fotografert og filmet der de praktiserte som de reneste drevne badeløver i zoologisk hage i South Carolina, USA.

- Veldig overraskende atferd av dyr man har trodd var livredd for vann, sier forsker Renato Bender i en pressemelding fra Wits University, i Johannesburg, Sør-Afrika. 

Sammen med forskerkollega og ektefellen Nicole Bender står han bak det nye arbeidet.

For flere år siden begynte Cooper å dukke hodet under vann i et badekar, for senere å hoppe ut i den grunne delen av et svømmebasseng - og han likte seg tydeligvis der.

I dyreparker har man gjerne brukt nettopp vanngraver for å holde for eksempel sjimpanser og gorillaer atskilt.

Akkurat som oss mennesker kan ikke aper svømme uten opplæring – en del har tenkt at dette er en av forskjellene på mennesker og aper; at vi tiltrekkes av det, mens de holder seg unna. Den gang ei.

Hjulpet av tau

For å unngå drukningsulykke måtte den vannglade Cooper, om ikke få tradisjonelle svømmetimer, så i hvert få litt hjelp på veien. 

Sjimpansen Cooper, den ene av de to apene i studien. (Foto: Renato Bender)

Et tau ble strukket over den dypeste delen av bassenget. Cooper fattet raskt interesse, og begynte å gå fra side til side, samt å utføre beinspark og dykke ned og hente opp gjenstander.

Apen har også fått demonstrert svømmebevegelsene av mennesker.

Noen storsvømmer blir nok Cooper ikke, men noen uker senere begynte han å svømme i overflaten.

- Atferden i vann hos de store apene har vært neglisjert, og det er en av grunnene til at aper som svømmer aldri tidligere har vært beskrevet i en vitenskapelig publikasjon.

- På andre områder har apene blitt studert svært nøye. Vi vet fortsatt ikke når menneskenes forfedre begynte å dykke og svømme, sier Nicole Bender i pressemeldingen.

12 meter

Suryia kan på sin side svømme opptil 12 meter, og tar seg ganske raskt gjennom vannet. Han har gjennom flere år vent seg til vann, og fått spesialopplæring av svømmetrenere. 

Også for hans del begynte det hele med at han likte godt å plaske rundt i badekar. Suryia startet med å svømme 2-4 meter under vann, og forbedret seg etter hvert kraftig. 

Begge apene bruker på hver sin måte benspark som minner om de ved menneskets brystsvømming. Sjimpansen sparker fra med begge beina samtidig, mens orangutangen benytter ett bein om gangen. 

De fleste pattedyr bruker hundepadling når de havner i vann, dette er noe de gjør instinktivt, mens aper og mennesker altså må lære seg å svømme.

Referanse:

Renato Bender, Nicole Bender: Brief communication: Swimming and diving behavior in apes (Pan troglodytes and Pongo pygmaeus): First documented report. American Journal of Physical Anthropology, Article first published online: 30 JUL 2013. DOI: 10.1002/ajpa.22338.

Powered by Labrador CMS