Forskere har funnet en knøttliten og eldgammel jeksel i det peruanske Amazonas. Den skal ha tilhørt en til nå ukjent ape-art som ikke kan ha veid mer enn 240 gram, ifølge en ny studie.
– Dette er helt klart den minste fossile apen som er blitt funnet, sier Richard Kay, professor ved Duke University i USA og hovedforsker bak studien, i en pressemelding.
Tannen ble funnet ved den øvre delen av elven Madre de Dios, i den sørøstlige delen av Peru. For å finne denne ene ape-tannen måtte forskerne lete gjennom over 900 kilo med elvebunn. De silte vekk hundrevis av fossiler etter rotter, flaggermus og andre dyr før de fant det de var ute etter.
Ape-fossiler er sjeldne
Det går langt og lenge mellom hver gang forskere finner fossile rester etter aper. Det skyldes at de fleste ape-artene har bodd i områder med tropisk og subtropiske klima i de 50 millioner årene de har eksistert. Her brytes rester etter dyr og mennesker ned forholdsvis raskt, noe som gjør at det sjeldent blir funnet godt bevarte fossilrester i disse områdene.
– Primatfossiler er like sjeldne som hønsetenner, sier Kay, som har gjort feltarbeid i Sør-Amerika i over 30 år.
Den fossile tannen er omtrent på størrelse med to knappenålshoder, men gjør det likevel mulig for forskerne å fortelle mye om den eldgamle apen, som at den var ekstremt liten – omtrent på størrelsen med en hamster. Tannen forteller også forskerne at den hadde et kosthold bestående av frukt og insekter.
Mellom 17 og 19 millioner år gammel
Forskerne sier arten tilhører Vestape-familien, eller Platyrrhini. Dette er navnet forskerne har gitt til apene de tror krysset Atlanterhavet for å nå Sør-Amerika for omtrent 40 millioner år siden.
I dag finnes det 16 ape-arter i Amazonas, men fossiler etter forfedrene deres er sjelden vare. Forskerne håper derfor dette funnet skal være en viktig bit i puslespillet om disse artenes opphav. Steinen som forskerne fant tannen i er mellom 17 og 19 millioner år gammel.
Den knøttlille apen har fått navnet Parvimico materdei, som betyr «liten ape fra Guds mors’ elv».