Fant enormt romersk mosaikkgulv

Et mosaikkgulv i særklasse har dukket opp i det sørlige Tyrkia, langt fra Romerrikets sentrum.

Den utgravde delen av mosaikken utgjør antageligvis rundt 40 prosent av hele gulvet. (Foto: Michael Hoff, University of Nebraska-Lincoln)
Den utgravde delen av mosaikken utgjør antageligvis rundt 40 prosent av hele gulvet. (Foto: Michael Hoff, University of Nebraska-Lincoln)

Funnet er overraskende.

Området i Kilikia ved sørkysten av Tyrkia er relativt lite utforsket av arkeologer. Og de fantastiske mosaikkene ville kanskje heller ikke vært kjent om ikke en liten bit av gulvet var blitt ryddet av plogen til en lokal bonde.

Dette førte til at flekken av mosaikk ble notert av et forskerteam som gjorde en større kartlegging av området i 2001. Men gulvet ble likevel liggende skjult i enda et tiår.

Da forskerne begynte utgravinger i egnen i 2005, konsentrerte de arbeidet om ruinene av et tempel og en gate med butikker.

Først i fjor sommer inviterte museet i Alanya Michael Hoff fra amerikanske University of Nebraska-Lincoln og teamet hans til å gjøre utgravinger av mosaikkene.

Da sesongen var over, lå det vidunderlige mosaikkgulvet framme i dagen. Og enda ligger mye antagelig under bakken.

Sterk romersk innflytelse

Hoff tror de bare har avdekket rundt 40 prosent av verket. Hele gulvet er antagelig rundt 150 kvadratmeter stort.

- Dette er en praktfull mosaikk, og størrelsen er eksepsjonell, sier Hoff i en pressemelding.

Men det mest interessante er kanskje hva funnet forteller om historien.

Det flotte gulvet sier noe om den store utstrekningen og innflytelse det romerske riket må ha hatt i det tredje og fjerde århundret etter Kristus, mener Hoff.

De geometriske mønstrene er typisk for romersk mosaikk, mener Michael Hoff. (Foto: Michael Hoff, University of Nebraska-Lincoln)
De geometriske mønstrene er typisk for romersk mosaikk, mener Michael Hoff. (Foto: Michael Hoff, University of Nebraska-Lincoln)

På grunn av sin fjerne beliggenhet, har området i Tyrkia stort sett gått under radaren til arkeologene. Men etter dette funnet må man tenke nytt, mener forskeren.

- Vi begynner å forstå nå at det var mer romanisert, mer på linje med resten av den romerske verden enn tidligere antatt, sier Hoff. 

Foran badet

Mosaikkene hørte en gang i tida til badet i byen Antiochia ad Cragnum, som ble grunnlagt av Antiochus fra Kommangene i det første århundret.

Dekorasjonene består av store ruter fylt med ulike geometriske mønster i ulike farger. Hoff tror de prydet forgården til det store badeanlegget.

Han mener at i hvert fall den ene siden av gulvet lå under et tak holdt oppe av pilarer. Midt i mosaikken lå et sju meter langt basseng med marmorkanter.

[gallery:1]

Antageligvis finnes resten av mosaikkgulvet under jorda på andre sida av bassenget. Men hvilken forfatning er det i? Det får vi ikke vite før neste år, når Hoff og teamet hans igjen tar opp spader og børster borte i Antiochia ad Cragnum.

Vi er nok ikke de eneste som er litt spente.

- Jeg gleder meg allerede til neste år, selv om jeg akkurat har kommet hjem fra Tyrkia, sier Hoff.

Powered by Labrador CMS