Lys og varme av kumøkk?

Biogass laget av kumøkk kan både gi strøm og redusere utslippene av drivhusgassene som oppstår når gjødsel brytes ned. 

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)
(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Biodrivstoff kritiseres for å være mindre miljøvennlig enn først antatt.

Blant annet blir landområder som tidligere ble brukt til å produsere mat, i stedet benyttet til å dyrke materiale til biodrivstoff.

Men det finnes en ressurs som dannes når man produserer mat, og som også fornyes hele tiden, i enorme mengder.

Kumøkk

Når kumøkk brytes ned av seg selv, oppstår både dinitrogenoksid (N2O) og metan.

Ifølge FNs klimapanel varmer dinitrogenoksid opp atmosfæren 310 ganger sterkere enn karbondioksid gjør. Metan har 21 ganger større drivhuseffekt enn karbondioksid.

Ved å bruke kumøkk til å danne biogass, kan vi få store mengder elektrisitet. I tillegg vil dette redusere utslippene av drivhusgasser fra andre metoder som benyttes for å lage strøm.

Det skriver forskerne Michael E. Webber og Amanda D. Cuellar ved University of Texas i USA i en artikkel i vitenskapsjournalen Environmental Research Letters.

99 millioner tonn mindre drivhusgass

"Kua mi jeg takker deg - Kyr kan bli en kilde til både mat og strøm."
"Kua mi jeg takker deg - Kyr kan bli en kilde til både mat og strøm."

Anaerobisk nedbryting skjer i fravær av oksygen. Det er blant annet denne prosessen som gir oss kompost.

Gjennom anaerobisk nedbryting kan kugjødsel forvandles til biogass. Denne biogassen kan brukes til å drive vanlige turbiner og gi elektrisk kraft.

Hvis møkka fra alle kyrne i USA ble brukt til å danne biogass, ville det gi så mye som 100 milliarder kilowatt timer med elektrisitet. Det er nok til å forsyne millionvis av hjem og kontorer med strøm.

I tillegg ville utslippet av drivhusgasser reduseres med 99 millioner tonn, eller rundt fire prosent av USAs utslipp av drivhusgasser som brukes til å produsere elektrisitet.

På lokalt nivå

Når biogass forbrennes, dannes det karbondioksid. Men mengden karbondioksid som oppstår er betydelig mindre enn ved bruk av kull.

- I lys av kritikken som har blitt rettet mot biodrivstoff, har produksjon av biogass fra dyremøkk den fordelen at det bruker en kilde som hele tiden fornyer seg selv og har potensiale til å forbedre miljøet, skriver de to forskerne.

Men skal gjødsel kunne utnyttes på denne måten, må et system for produksjon av biogass være på plass på lokalt nivå, for å gi et mest mulig miljøvennlig, økonomisk og energibesparende system, mener de.

Referanse:

Dr. Michael E. Webber and Amanda D Cuellar. Cow Power: The Energy and Emissions Benefits of Converting Manure to Biogas. Environmental Research Letters, 3 034002 (8pp), July 24, 2008 DOI: 10.1088/1748-9326/3/3/034002

Powered by Labrador CMS