Kostnaden ved å produsere solenergi falt i gjennomsnitt med 15 prosent i 2017, ifølge FN.

Fornybar energi ble klar vinner i 2017

Sol og vind vokste dobbelt så mye som fossil energi. 

12.4 2018 05:00

Verdens produksjon av elektrisitet fra fossile kilder som kull, olje og gass økte med 70 GW (gigawatt) i fjor.

Produksjonen av energi fra sol, vind og andre fornybare kilder økte til sammenligning med hele 157 GW.

– Et vendepunkt

Bare produksjonen av solenergi økte med hele 98 GW i fjor. Kina sto alene for drøye halvparten av økningen.

– Vi er nå ved et vendepunkt, vi går vekk fra fossil energi og over til en fornybar verden, sier Erik Solheim i en kommentar til nyhetsbyrået Reuters.

Lederen for FNs miljøprogram UNEP viser til hvordan fornybar energi nå er blitt prismessig konkurransedyktig i forhold til både kull, olje og gass.

Klarer vi målet?

Likevel domineres verdens produksjon av elektrisitet fortsatt av fossile energikilder.

Sol, vind, vann, biomasse og andre fornybare energikilder sto i 2017 for til sammen 12,1 prosent av verdens produksjon av elektrisitet.

Klimaforskere mener at fornybar energi må bli den viktigste energikilden i verden før midten av dette århundret, dersom vi skal greie å nå målene om å redusere global oppvarming som ble satt under klimatoppmøtet i Paris i 2015.

Avtalen har som mål å begrense den globale temperaturøkningen til 1,5° celsius.

Langt lavere priser

Kina sto alene for 45 prosent av verdens investeringer i fornybar energi i 2017, viser tall fra FN.

Nesten 1000 milliarder kroner brukte kineserne på mer sol og vind.

Lang lavere priser på utstyret som skal til for å produsere ny solenergi og ny vindenergi er det som nå driver utviklingen raskt framover, ifølge Angus McCrone hos analyseselskapet Bloomberg.

Samtidig nyter solindustrien i land som Kina godt av gunstige støttetiltak fra det offentlige.


I India ble det montert like mange nye solcellepaneler på hustak i 2017, som det ble de fire foregående årene til sammen. Masseproduksjon og dermed lavere priser på solpaneler får stadig flere indere til å ville kutte strømregningen gjennom å produsere egen elektrisitet. Solceller er også en viktig del av den indiske regjeringens arbeid for å bringe elektrisitet til 300 millioner mennesker på landsbygda i India som fortsatt bor i hus uten strøm. (Foto: (AP Photo/Rafiq Maqbool)

Trumps motstand betyr lite

I USA sank investeringene i fornybar med 6 prosent i fjor.

Likevel mener lederen av FNs miljøprogram at utviklingen mot mer fornybar energi i USA, ikke vil la seg knekke av president Donald Trumps kamp for å fremme fossile energikilder.

– Trump er like lite i stand til å stanse denne utviklingen som dem som i sin tid kjempet mot den industrielle revolusjonen, sier Erik Solheim i en kommentar.

Selv om Trump nå legger hindringer i veien for import av solcellepaneler til USA, er det viktigere for utviklingen at den amerikanske kongressen neppe kommer til å sette en stopper for skattesubsidiering ved utbygging av fornybar energi, mener McCrone hos Bloomberg.

Referanse:

UN Environment, Frankfurt School - UNEP Collaborating Centre og Bloomberg New Energy Finance: «Banking on Sunshine: World Added Far More Solar Than Fossil Fuel Power Generating Capacity in 2017». Rapporten

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse