Vil ha åpenhet om at homøopati ikke virker

En stor undersøkelse viser at homøopati ikke virker bedre enn placebo. Vi må ha ærlighet rundt dette, skriver det medisinske tidsskriftet The Lancet i en leder.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I august publiserte det kjente medisinske tidsskriftet The Lancet en omfattende undersøkelse som konkluderte med at homøopati ikke har noen virkning utover placebo.

Undersøkelsen sammenliknet 110 placebokontrollerte homøopatiundersøkelser med 110 tilsvarende undersøkelser med vitenskapelig medisin.

Mathias Egger og hans kolleger ved universitetet i Bern, Sveits, skriver at de mindre undersøkelsene de sjekket tyder på at begge typer medisin gir effekt. I de større og grundigere studiene kom det fram at bare vitenskapelig medisin har en overbevisende virkning.

Forskerne foreslår at de positive effekter man finner av homøopati skyldes det nære forhold som ofte oppstår mellom pasient og homøopat. Men disse effektene er altså ikke større enn de man finner ved placebo - narremedisin.

I sin leder skriver The Lancet at leger må være “ærlige overfor sine pasienter om at homøopati ikke virker, og ærlige overfor seg selv om at moderne medisin feiler, når det gjelder forholdet til pasienten”.

Studien har møtt motstand i den alternativmedisinske leir.

Powered by Labrador CMS