Arsenikk, kvikksølv og bly i urtemedisin

Amerikanske forskere har funnet høye konsentrasjoner av tungmetaller og arsenikk i én av fem preparater av såkalt ayurvedisk urtemedisin fra India.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

ayurvedisk medisin

- En alternativ behandlingsform fra Indias tradisjonelle medisin, men den vestlige varianten ble stort sett utviklet på 1980-tallet av Maharishi Mahesh Yogi, som brakte transcendental meditasjon til den vestlige verden.

- Behandlingen består stort sett av kostholdsråd, urtemedisin og meditasjon.

- Sykdom oppfattes som en ubalanse mellom kropp, tanke og ånd.

- Den noe omstridte Deepak Chopra har vært en viktig person for den ayurvediske bevegelsen. Han hevder at perfekt helse er et valg, og at han kan identifisere din balanse eller ubalanse bare ved å ta pulsen din.

- Chopra har popularisert Maharishi Mahesh Yogis ayurvediske medisin blant annet gjennom påstander om en forbindelse mellom kvantefysikken og bevisstheten.

- Ideen om at hinduistisk mystikk er det samme som kvantefysikk, synes å ha sin opprinnelse i Fritjof Capras bok The Tao of Physics: An Exploration of the Parallels Between Moderen Physics and Eastern Mysticism (1975).

- De fleste fysikere benekter at kvantefysikken bekrefter eldgammel hinduistisk metafysikk.

- Enkelte retninger av indisk tradisjonell medisin, inkludert ayurvedisk medisin, bruker metaller som kvikksølv og bly i sine “medisiner”. Disse stoffene kan føre til forgiftning.

 

I den amerikanske undersøkelsen inneholdt hele 20 prosent av 70 undersøkte typer ayurvedisk urtemedisin tungmetaller og/eller arsenikk.

Konsentrasjonene kan være giftige dersom man spiser preparatene så ofte som produsenten anbefaler.

Det skal imidlertid påpekes at de undersøkte produktene etter all sannsynlighet ikke selges i Norge.

- Produktene fra undersøkelsen er ikke de samme som vi selger i helsekostforreninger i Norge. De produktene vi importerer er kontrollert for tungmetaller, pesticider og bakterier, sier Hallvard Reiso i Maharishi Ayur-Ved Produkter.

Tror metall gjør urtene mer potente

Ayurvedisk medisin oppsto for opp til flere tusen år siden i India, og en av grunnpilarene er urtemedisin. Fordi man har en idé om at det vil gjøre urtene mer potente, tilsettes ofte metaller, som for eksempel gull eller kvikksølv.

Alternative behandlere som praktiserer ayurvedisk medisin tror gjerne at metallene er trygge fordi de skal ha blitt avgiftet gjennom flere oppvarmings- og nedkjølingsprosesser.

- For 20 år siden spiste jeg kvikksølv i India. Jeg har aldri følt meg så vital i hele mitt liv, selv om jeg kanskje ikke ville gjort det samme i dag, sier Bjørn Rasmussen til Dagbladet.

Lite kontroll

Rasmussen er lege og skal være Norges fremste på ayurvedisk behandling. Han støtter den norske hovedimportøren av ayurvedisk medisin og mener det ikke er farlig å kjøpe den medisinen som importeres til Norge.

- Produktene som importeres til Vesten er nøye kontrollert. Jeg er ikke bekymret for disse. Men mange kjøper i India eller over nettet, og der er det ingen garanti, sier han.

Ifølge bransjen selv er det viktigste målet med behandlingsformen å nøytralisere og eliminere giftstoffer fra kroppen.

Alternativ medisin er underlagt mindre kontroll enn vanlige legemidler i Norge, fordi det ikke ansees som legemidler og ikke går gjennom legemiddelkontrollen. Produktene markedsføres gjerne som kostholdstilskudd.

Flere tilfeller av forgiftning

I USA opplyser for eksempel Centers for Disease Control and Prevention at de mottok rapporter om 12 voksne i fem ulike amerikanske delstater fra 2000-2003 som utviklet blyforgiftning etter bruk av ayurvedisk urtemedisin.

De amerikanske forskerne bak den nylig puliserte artikkelen i Journal of the American Medical Associationan anbefaler brukere av ayurvedisk urtemedisin å oppsøke legen sin og undersøke seg for tungmetaller.

Leger som får pasienter med uventet forgiftning anbefales også å holde denne muligheten åpen. Blyforgiftning kan forårsake utmattelse, hodepine, irritasjon og magesmerter.

Butikker rundt Boston

For å undersøke forskjellige typer importert ayurvedisk urtemedisin i amerikanske butikker, prøvde forskerne å spore opp alle butikker tre mil eller mindre fra rådhuset i Boston som solgte ayurvedisk urtemedisin fra Sør-Asia.

De besøkte alle butikkene de klarte å spore opp (30 i alt), og kjøpte alle de forskjellige typene ayurvedisk urtemedisin - til sammen var det snakk om 70 produkter laget av 27 forskjellige selskap. Ett av fem produkter inneholdt altså potensielt skadelige nivåer av bly, kvikksølv og/eller arsenikk.

Sju av preparatene som inneholdt potensielt giftige tungmetaller ble spesielt anbefalt å gi til barn. Om metallene allerede var tilstede i plantene, eller om de ble tilsatt i produksjonsprosessen, vites ikke, påpeker studiens hovedforfatter.

Anbefaler obligatorisk testing

Studier i England har funnet lignende resultater, nemlig at 30 prosent av ayurvedisk medisin inneholder tungmetaller. Det har også blitt vist at tradisjonell medisin fra Kina, Malaysia, Mexico, Afrika og Midtøsten kan inneholde metaller.

- At det er tungmetaller i ayurvedisk urtemedisin, sammen med de mange rapportene om giftighet, kan ha viktige implikasjoner for offentlig helse, og for politikk i USA og i utlandet. Utbredelsen av ayurvedisk urtemedisin med tungmetaller er ukjent, men antallet individer som utsetter for risiko er vesentlig, skriver forskerne i sin rapport.

De anbefaler obligatorisk testing av alle importerte kostholdstilskudd.

Referanser:

Robert B. Saper; Stefanos N. Kales; Janet Paquin; Michael J. Burns; David M. Eisenberg; Roger B. Davis; Russell S. Phillips; Heavy Metal Content of Ayurvedic Herbal Medicine Products Journal of the American Medical Association; vol 292, nr 23, s. 2868-2873; 15. desember 2004.

Centers for Disease Control and Prevention: Lead Poisoning Associated with Ayurvedic Medications – Five States, 2000?2003

Lenke:

Dagbladet: Forgiftet av tungmetaller
NOU 1998:21: Alternativ medisin: En del alternativmedisinske behandlingsformer
Britiske Medicines and Healthcare products Regulatory Agency: Herbal safety news>

Powered by Labrador CMS