Epleknasking bra for barnet

Hvis den vordende mor spiser mange epler i svangerskapet, kan barnet bli mindre utsatt for å utvikle astma.

Publisert

Det antyder i hvert fall forskning som nylig ble presentert på konferansen til American Thoracic Society i USA.

- Det kan meget vel finnes andre faktorer i livsstilen til kvinner som spise mange epler, som har påvirket resultatet vårt.

- Men assosiasjonen er klar, og det er åpenbart lite kontroveriselt å oppfordre kvinner til å spise mer frukt i svangerskapet, enn å ta ekstra vitaminer, sier lege Graham Devereux til BBC News.

Han er en av forskerne som har ledet studien fra University of Aberdeen i Skottland.

Halverte astmarisiko

Forskerteamet spurte ut 2 000 mødre om spisevaner, og fulgte deretter med på barnas helse i de første fem leveårene.

Resultatene viser at kvinnene som spiste fire eller flere epler ukentlig i løpet av svangerskapet, halverte astmarisikoen hos barnet - sammenlighet med kvinnene som spiste ett eller færre i uken, skriver BBC News.

I studien har forskerne også funnet en kobling mellom økt inntak av fisk i graviditeten, og redusert fare for at barnet utvikler eksem.

Kvinnene som spiste én eller flere prosjoner fisk ukentlig gjennom graviditeten, reduserte risikoen med nesten 50 prosent for at barnet fikk eksem i de fem første årene.