Rusmisbrukere er ofte alvorlig underernært

Alvorlig underernæring er ofte en følge av langvarig rusmisbruk, viser rapporten "Mat på livets skyggeside" av ernæringsfysiolog Mone Sæland.

27 prosent av alle kvinner og 17 prosent av alle menn med langvarig rusmisbruk, får ikke dekket de mest basale fysiologiske behovene og lider av alvorlig underernæring, kommer det fram i undersøkelsen som er foretatt på oppdrag av Frelsesarmeen.

- Vi har en gruppe på 250 mennesker som er innom daglig og får mat ved våre matstasjoner, sier Thomas Rygh ved Frelsesarmeens seksjon for rus og rehabilitering til NTB.

I Frelsesarmeen har man lenge vært klar over problemet som rusmisbrukerne står overfor, men ressursene har satt en stopper for den innsatsen de helst hadde sett var gjort blant de mest vanskeligstilte.

90 prosent rusmisbrukere

Drøyt 90 prosent av klientellet som benytter seg av Frelsesarmeens tilbud om gratis mat, er rusmisbrukere.

- Mange er alkoholikere og drikker rødsprit eller det som byr seg, men vi har også en god del sprøytenarkomane som går her, sier Rygh som påpeker at de aller fleste er såkalte blandingsmisbrukere, det vil si at de blander alkohol med reseptbelagte medikamenter eller med narkotiske stoffer som kjøpes illegalt på gateplan.

Fast klientell

Ved Frelsesarmeens matserveringssted i Urtegata i Oslo er Lillian (37) og Roy (39) faste “gjester”. De tar nesten daglig turen innom.

- Jeg har egen leilighet og muligheter til å lage meg mat, men jeg er her så ofte jeg kan, sier Lillian. Hun lever på sosialstøtte og har 4 300 kroner å leve for per måned.

- Ikke mye å rope hurra for, sier hun.

Roy må også greie seg på et minimum med de pengene han får utbetalt per måned. Derfor blir Frelsesarmeen hans andre hjem.

- Jeg har gått her hver dag i mange år. Jeg trives og det er mye som skjer, fleiper han.

“FA-pakka”

Med samarbeidspartnere fra næringslivet har Frelsesarmeen satt i gang matpakkeprosjektet “FA-pakka”. I løpet av kampanjeperioden fra 24. november til 5. desember vil det bli delt ut 5 000 matpakker i Oslo og Haugesund. Matpakkene inneholder 60 prosent av en rusmisbrukers daglige behov for ernæring, og er en satsing på bedre helse.

- Vi vil gi gruppen med rusmisbrukere et mattilbud, og vi vil prøve å øke motivasjonen hos denne gruppen til å endre livsførsel, sier Thomas Rygh til NTB.

(NTB)