Annonse

Ett glass øker skaderisiko

Ny svensk doktorgradsavhandling viser at risikoen for å komme til skade stiger selv om man bare har drukket ett eneste glass. Dansk forsker mener det er vanskelig å bevise direkte.  

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Alkohol og ulykker i Danmark

I Danmark var alkohol involvert i hvert fjerde trafikkdrap i 2003.

Alkohol dreper 3000 dansker hvert år. Det er 5 prosent, eller hver 20. danske som dør.

Alkoholrelaterte dødsfall er fordoblet i løpet av de siste 20 årene.

Danskenes alkoholforbruk koster hvert år samfunnet ca. 10 milliarder kr.

Helsevesenet bruker nesten en milliard koner hvert år på å behandle alkoholrelaterte lidelser.

 

Du trenger ikke drikke deg fra sans og samling for å risikere å komme galt av sted. Det er nok med ett enkelt glass.

De fleste alkoholrelatert skader forekommer nemlig etter bare ett eller noen få glass, viser en ny svensk doktorgradsavhandling.

Enten det er voldsepisoder eller et hendelig uhell som å snuble eller falle på sykkelen, trenger man slett ikke drikke store mengder for å komme til skade; moderate mengder kan også øke risikoen.

Helgeboom

Sammenhengen mellom alkohol og skader er blitt undersøkt av sosiologen Hervé Kuendig, i hans doktorgradsavhandling ved det svenske medisinske universitetet Karolinska Instituttet.

Han er kommet fram til at risikoen for å komme til skade steg etter inntak av selv små mengder alkohol.

I de fleste av tilfellene hvor alkohol ble bedømt å være årsak til skaden, hadde den som ble skadet drukket ganske lite. Men skaderisikoen steg i takt med den mengden alkohol som var inntatt.

Resultatene viser at en fjerdedel av skadene var skjedd etter at pasienten hadde drukket alkohol. Men de var ujevnt fordelt over tid: Over 80 prosent av skadene som oppsto på lørdag og fredag kveld var alkoholrelaterte.

Usikre årsaksforhold

Studien er gjennomført i Sveits, der Kuendig har intervjuet pasienter ved et akuttmottak, hvor de ble behandlet etter vold eller uhell.

Studien er bemerkelsesverdig fordi det er forsket svært lite på sammenhengen mellom moderat alkoholinntak og skader – i motsetning til den veldokumenterte sammenhengen mellom voldsomt alkoholinntak og skader.

Forskningsleder ved Statens Institutt for Folkehelse på Syddansk Universitet, Jane Tolstrup, er positiv til resultatene, men peker på at det er vanskelig å bevise noen direkte sammenhenger når det gjelder små mengder alkohol:

– Det er veldig vanskelig å måle effekten av den enkelte alkoholenheten. Det kan godt være det er noe i det, men jeg ville nok være litt forsiktig med å si at den enkelte enheten øker risikoen for å komme til skade.

Viktig for danskene

Hun mener undersøkelsen svekkes av at det ikke går frem hvilken sammenligningsgruppe Kuendig har brukt. Men samtidig finner hun undersøkelsen relevant for danskene:

– Fordi mange dansker drikker hele tiden, har mange hele tiden litt alkohol i blodet. Og det er ingen tvil om at det er veldig mange alkoholpåvirkete som blir skadet, forklarer hun, og gir et eksempel:

– Vi sykler mye i Danmark, og det er en allmenn oppfatning av at det kan man godt gjøre selv om man ikke kan kjøre bil. Men det er jo også stor sannsynlighet for å komme til skade hvis man sykler under påvirkning av alkohol.

Avhandlingen har fått navnet «Tomme glass og brekte bein; epidemiologiske studier i alkohol og skader behandlet ved et akuttmottak i Sveits».

Lenker

Den vitenskapelige artikkelen om «Empty glasses and broken bones; Epidemiological studies on alcohol and injuries treated at an emergency deartment in Switzerland»

Se statistikker om alkohol og ulykker i Danmark på Statens institutt for folkehelses hjemmeside

Les mer statistikk om danskers alkoholforbruk på Statens institutt for folkehelses hjemmeside

______________________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

 

Powered by Labrador CMS