Slank med drink?

Et glass om dagen er godt for (øl)magen. Amerikanske forskere mener i hvert fall at folk som nipper til noen få drinker i uka har mindre risiko for å bli feite.

Dette er altså dagens gode nyhet til alle som har et fornuftig forhold til alkohol og et ønske om å holde vekta sånn noenlunde innenfor akseptable grenser: De som tar én til to drinker noen ganger i uka, har en lavere risiko for å bli overvektige.

I hvert fall i følge forskere fra Texas Tech University og Mayo Clinic som nylig har analysert innsamlede data om vekta og drikkevanene til 8236 ikkerøykende amerikanere.

Tallene tyder nemlig på at mennesker som drikker litt men ofte, sjeldnere er overvektige enn de som har lagt alkoholen helt på hylla. Det optimale inntaket ser ut til å være opptil fem drinker, godt spredt ut over uka.

Men betyr dette vi burde velte de avholdende av vannvogna som et helsetiltak?

Vel. Ikke helt.

Høna og egget

- Dataene gir ikke beviser som tilsier at man bør råde avholdende til å begynne å drikke alkohol bare for å bli slankere, sier forskerne.

Og her er vi jo inne på den velkjente diskusjonen om høna og egget. Det er jo ikke umulig at de som velger å drikke noen få drinker i uka også spiser mindre eller mosjonerer mer.

Forskerne påpeker likevel at det faktisk kan dreie seg om en viss slankende effekt av selve alkoholen.

- Resultatene taler i hvert fall mot kampanjer for å fremme total avholdenhet blant de som allerede drikker regelmessig, skriver forskerne.

Men la deg nå endelig ikke friste til å bøtter innpå med øl og dram i slankingas navn. Forskningen viste nemlig også at fire eller flere drinker om dagen ser ut til å øke risikoen for fedme med hele 46 prosent.

Jeg mener, det heter vel ikke ølmage for ingenting?

Referanse:

A. A. Arif & J. E. Rohrer, Patterns of alcohol drinking and its association with obesity: data from the third National Health and Nutrition Examination Survey, 1988-1994, BioMed Central.

Lenker:

BioMed Central: Patterns of alcohol drinking and?

Powered by Labrador CMS