Sykdomsfare i unge bryster

Unge kvinner fra familier med brystkreft, kan redusere egen kreftrisiko ved å begrense alkoholinntaket, eller rett og slett droppe alkoholen helt.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: iStockphoto)
(Illustrasjonsfoto: iStockphoto)

Det er konklusjonen til forskere i en ny studie i tidsskriftet Cancer.

Alkoholkonsum er i utgangspunktet koblet til økt risiko for brystkreft, uavhengig av sykehistorie i familien.

Det er påvist at voksne kvinner som drikker utsetter seg for større kreftfare, senest i en studie i JAMA nylig der inntaket var såpass moderat som tre-seks vinglass i uken.

Men; tidligere forskning har ikke vist tydelig at alkoholkonsum i ung alder også kan øke risikoen.

Syv eller flere enheter i uken

Nå antyder et amerikansk forskerteam en negativ effekt for unge kvinner som har en brystkreftrammet mor, bestemor eller tante, og som drikker en viss mengde alkohol.

Effekten er i første omgang knyttet til risikoen for godartet brystsykdom, som ofte viser seg som ulike former for klumper i brystene.

Selv om slike tilstander ikke inneholder kreftceller, er tilstanden en anerkjent risikofaktor for brystkreft senere i livet.

En ting er at risikoen for godartet brystsykdom mer enn dobles, uavhengig av andre risikofaktorer, dersom kvinnens mor eller tante har hatt brystkreft.

I tillegg ser det ut til at blant de kvinnene som har en familiehistorie med brystkreft, mer enn en dobles risikoen for å utvikle godartet brystsykdom dersom de samtidig drikker syv eller flere enheter alkohol i uken.

Risikoen øker jo flere drinkene blir, ifølge et presseskriv fra Wiley-Blackwell.

- Bør være klar over dette

Funnene får biostatistiker Catherine Berkey ved Brigham & Women’s Hospital og Harvard Medical School, til å rope et aldri så lite varsku:

- Vår studie antyder at unge kvinner som allerede har en forhøyet risiko for brystkreft, i lys av sin familiehistorie, bør være klar over at det å styre unna alkohol kan redusere risikoen deres for godartet brystsykdom.

- Dette kan også gi en redusert kreftrisiko senere i livet, sier Berkey, som har ledet arbeidet med studien.

For kvinner uten en familiehistorie med brystkreft, ser det ut til at andre faktorer, som livvidde, høyde og kroppsmasseindeks som barn, kan kobles til denne typen ikke-ondartede lesjoner.

Studien viser også at døtre til kvinner med godartet brystsykdom har forhøyet risiko for denne tilstanden.

Gener og miljø

- Det er vanskelig å vurdere risikofaktorer for brystkreft opp mot hverandre, men godartet brystsykdom er én slik faktor som øker risikoen for kreft, sier overlege og forsker Kristina Kjærheim i Kreftregisteret, til forskning.no.

Hun mener den nye studien er solid, rommer gode data, og at den representerer noe nytt.

- Over et par tiår har forskere dokumentert sammenhengen mellom alkohol og brystkreft.

- Men å kartlegge alkoholkonsumet til unge jenter lenge før noen diagnose stilles, og finne at dette konsumet modifiserer risiko for sykdom blant de som allerede har en familiær risiko, det representerer noe nytt, sier Kjærheim.

- Resultatene gir holdepunkter for å si at det er en sammenheng mellom gener og miljø, altså sykdomshistorie i familien og alkoholforbruket til de unge kvinnenne, fortsetter Kjærheim.

Å bidra selv

Vanligvis har studier av assosiasjonen mellom alkohol og brystkreft vært fokusert på middelaldrende kvinner i 40-60-årene årene med ondartede svulster, og sjelden på risikoen ved tidlige godartede lesjoner hos yngre, som kan bli til kreft.

- Bare i de senere år har en større forskerinnsats vært rettet mot å undersøke hvorvidt yngre kvinner selv kan påvirke arvelige disposisjoner for brystkreft, og om man i vesentlig grad kan modifisere risikoen for død etter en diagnose, sier Kjærheim.

Den nye studien er blant de første som undersøker alkoholinntak hos unge kvinner, og risikoen for å utvikle godartet brystsykdom.

Den bygger på data fra Growing Up Today Study, der jenter som var 9-15 år i 1996 ble fulgt helt fram til 2001, og videre undersøkt i årene 2003, 2005 og 2007.

Det vanligste spørsmålet

- Det vanligste spørsmålet vi hører fra kvinner som har opplevd brystkreft i familien, er hvordan de kan hindre at døtrene deres får sykdommen.

- Resultatene våre peker på en strategi for å redusere risiko - eller unngå å øke den - ved å begrense alkoholinntaket.

Det sier epidemiolog Graham A. Colditz ved Washington University School of Medicine, i en pressemelding.

Referanse:

Berkey, C. S., Tamimi, R. M., Rosner, B., Frazier, A. L. and Colditz, G. A. (2011), Young women with family history of breast cancer and their risk factors for benign breast disease. Cancer. doi: 10.1002/cncr.26519 Sammendrag her.

Powered by Labrador CMS