Annonse
Mange serverer akevitt til julemiddagen. Noen påstår at det hjelper dem med å fordøye den tunge maten.

Føler du deg bedre i magen med en akevitt til julematen?

SPØR EN FORSKER: Hjelper det fordøyelsen å drikke alkohol til feit mat?

Publisert

Akevitt hører med til julematen for mange, og ikke bare for smakens skyld.

Du har kanskje hørt noen påstå at brennevin kan hjelpe med å fordøye feit mat.

Men stemmer det?

Bjørn Steen Skålhegg er professor i ernæring ved Universitetet i Oslo. Han vet hvordan maten reiser gjennom kroppen vår.

– Pinnekjøtt og ribbe er veldig fett, og det bruker kroppen tid på å fordøye. Men jeg tror ikke alkohol er gunstig for å løse opp fettet, sier Skålhegg, som ikke selv forsker på dette.

Han synes ikke de få studiene han har sett gir et godt svar.

Heller ikke overlege Kristine Wiencke ved Oslo universitetssykehus er overbevist.

– Den gode maten og drikken har hørt sammen siden vi feiret blot i vikingtida. De sparte den feite maten til jul. Men det er kanskje ikke så gode medisinske holdepunkter for at det er sånn som vi liker å tro, at alkoholen hjelper fordøyelsen, sier Wiencke, men understreker at hun ikke har oversikt over forskningen på dette feltet.

Små studier

Hvordan finne ut om du blir mindre stinn med en drink? Forskerne måler gjerne hvor fort maten forlater magesekken.

Erik Arnesen, som har mastergrad i samfunnsernæring, har samlet noen studier om alkohol og fordøyelse i bloggen sin.

Skålhegg har sett nærmere på to av disse studiene. De er fra 1970-tallet.

Den ene sammenlignet inntak av fast føde sammen med whisky eller vann. Den andre undersøkte virkningen av et flytende måltid med og uten alkohol.

– Problemet er at studiene viser det motsatte av hverandre: både raskere og saktere tømming av magesekken, sier Skålhegg.

– Så det er vanskelig å vite hva vi skal stole på.

Den raskere tømmingen kom etter det alkoholholdige flytende måltidet, noe de færreste av oss vel inntar som julemiddag. Studiene har dessuten få deltakere, bare åtte og ti personer.

Alkohol kan gi treigere mage

Noen nyere studier har også gått løs på den tungt fordøyelige maten. En sveitsisk studie fra 2010 tok for seg nasjonalretten fondue.

Smeltet ost er fett. Det hjalp ikke å drikke hvitvin til maten.

Tvert imot tok det lengre tid før maten var ute av magesekken til disse deltakerne enn hos dem som drakk te.

Etter maten drakk noen av de 20 deltakerne likør, uten at det heller så til å framskynde fordøyelsen.

På den annen side opplevde de ikke mer ubehag som halsbrann og oppblåst mage, forsikret forskerne.

– Gå heller en tur

I en tysk studie prøvde ti personer blant annet den norske julefavoritten akevitt.

Studien fra 2008 undersøkte alkohol, vann, sukkerdrikke eller kaffe etter maten og å rusle en tur.

Bare gåturen så ut til å framskynde tømming av magesekken. Det var ingen forskjeller mellom deltakerne som drakk vann eller akevitt.

Men Skålhegg er skeptisk til å sammenligne det å drikke ulike væsker med å be deltakerne om å bevege seg.

Det er likevel et kjent prinsipp at når det blir bevegelse i kroppen, kan det ta kortere tid før du går på do, forteller han.

– Folk burde kanskje heller gå en tur på første juledag for å bearbeide maten.

Kroppen gjør jobben

Tømming av magesekken er bare et av stegene i fordøyelsen. Hva skjer lenger nede i systemet?

Skålhegg tviler på at alkoholen gjør at fettet tas opp lettere i tarmen. Dette har han ikke sett noen studier som tar for seg.

Gallesyre i tarmen gjør derimot jobben med å bryte ned fettet.

– Du kan sammenligne det med å vaske en fettete steikepanne. Om du tilsetter oppvaskmiddel, blir fettdråpene mindre. Men de blir ikke borte.

For å få oversikt over hvordan alkohol virker på fordøyelsen, bør forskerne ikke bare måle hvor fort magesekken tømmes, men studere hele fordøyelsesprosessen, mener Kristine Wiencke, som har doktorgrad i medisin.

– God fordøyelse handler også om hvordan alkohol virker på nedbryting av maten, opptak av næring, at du ikke får vondt i magen og at du går på do på vanlig vis, sier hun.

Fordøyelse er sammensatt

Om alkohol i det hele tatt påvirker hvor fort fordøyelsen går, går effekten heller andre veien, tror Wiencke.

Hun viser til en polsk studie fra 2013 som tyder på at øl, vin og whisky fører til treigere tømming av magesekken. Men det var bare whisky som senket tida det tar fra maten entrer munnen til den ender i tykktarmen.

Studien er godt gjennomført, mener hun, men riktignok liten med bare tolv deltakere.

Hvorfor tror noen at alkohol hjelper på fordøyelsen?

– Jeg tenker at det henger sammen med at du kan helle alkohol på for eksempel en bordplate og se at fettet løser seg opp. Men fordøyelsesprosessen er mye mer sammensatt.

Diaré etter fyllekule

Wiencke forsker ikke på fordøyelse, men hun kan mye om hva alkohol gjør med kroppen. Overlegen behandler pasienter med leversvikt. Mange av dem er alkoholikere.

Langvarig misbruk av alkohol kan både forlenge og forkorte matens tid i tynntarmen, ifølge en bok fra 2017. Begge deler kan føre til diaré, noe som er typisk for dem som drikker mye.

– Mange har erfart at de blir løsere i magen etter en skikkelig fyllekule. Alkoholikere plages av dette, men én akevitt er nok for lite til å til å gi diaré, sier Wiencke.

Mye alkohol hemmer dessuten tarmens opptak av næringsstoffer som fett, proteiner og sukker, forklarer hun.

Fett forsinker rusen

Ernæringsprofessor Bjørn Skålhegg synes det er mer interessant hvordan fettet virker på alkoholen enn omvendt.

– Fett er et stoff som tarmen tar opp nesten alt av. Det betyr at jo mer fett du spiser, jo lengre tid bruker du på å fordøye det. Når du drikker alkohol sammen med feit mat, bruker kroppen også lengre tid på å ta opp alkoholen, sier han.

Det kan forklare hvorfor du plutselig merker at du er full først når du reiser deg fra bordet etter en lang julemiddag.

– Du kan føle deg edru lenger. Men når effekten av alkoholen først kommer, kommer den som en slegge. Da blir du full som en alke.

Powered by Labrador CMS