Best å være velutdannet alkoholiker

Hard på flaska? Da bør i det minste du sørge for å ha høy utdanning, mener amerikanske forskere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

For mye alkohol kan definitivt stikke kjepper i hjula for akademiske prestasjoner. Nå viser det seg imidlertid at de akademiske prestasjonene kan ha sitt å si for alkoholismen.

En rapport fra Harvard Medical School viser nemlig at mennesker med høy utdanning har mye større sjanser til å holde seg edru i tiden etter innleggelse for alkoholproblemer. Det kan rett og slett se ut som om lengden på utdannelsen kan forutsi resultatene av behandlinga.

Klar tendens

Et forskerteam undersøkte 101 alkoholikere under et avvenningsprogram, og registrerte hvordan de klarte seg i året som fulgte. Så sammenlignet de resultatene med pasientenes tid på skolebenken.

Og tendensen var klar. Mennesker med lav utdanning hadde mye større risiko for tilbakefall, og lot seg friste til å ta den første drinken mye tidligere enn de velutdannede.

- De som bare hadde high school (tilsvarende videregående skole) eller mindre tok gjennomsnittlig den første slurken tre ganger tidligere enn de andre, sier amanuensis Shelly F. Greenfield fra Harvard Medical School i en pressemelding.

Dette gjaldt både for menn og damer, og holdt visstnok stikk selv når man tok andre faktorer som virker inn på alkoholisme med i beregninga.

Feil terapi?

- Vi kontrollerte resultatene mot en hel masse ulike saker, som sivilstatus, inntekt, psykiske lidelser, alder, familie og foreldrenes inntekt. Likevel var det en klar sammenheng med utdanning, sier Greenfield.

Hun mener forskjellen kanskje kan skyldes behandlingsformen. Den består for det meste av samtaler og gruppeterapi, og det er mulig at disse metodene ikke virker like godt på folk med lav utdanning.

Litt om årsak og virkning

Nå er vel dette strengt tatt en diskusjon om høna og eggelikøren. Det kan jo for eksempel være slik at de som klarer å gjennomføre en høyere utdanning, oftere er utstyrt med vilje og evne til å slite seg igjennom perioder med kjipe oppgaver. (Eksempelvis grunnkurs i organisk kjemi eller alkoholavvenning.)

Med fare for å bli stemplet som åndssnobb, kan man jo også spekulere på om gjennomsnittet av de høyt utdannede kan ha en større evne til å være målbeviste og tenke framover.

Uansett; skal du bli alkoholiker, ser det altså ut til at det lønner seg å tilbringe noen år på skolebenken først, sånn for sikkerhets skyld.

Referanse:

S. F. Greenfield, Educational attainment may predict drinking outcomes following alcohol treatment, Augustutgaven av Alcoholism: Clinical & Experimental Research (ACER), some er den offisielle journalen til Research Society on Alcoholism and the International Society for Biomedical Research on Alcoholism.

Powered by Labrador CMS