Noen tenåringer er opptatt av å holde seg i form og drikker ikke alkohol fordi den ødelegger for treningen. (Foto: Thomas Brun / NTB scanpix)

Svensk avholdsungdom: Hvorfor drikker de ikke?

Helse og et tett forhold til foreldrene er blant grunnene til at 26 svenske ungdommer holder seg unna alkohol.

Ungdommer i flere land drikker mindre nå enn før, men hvorfor er det slik? Det vet forskerne lite om.

Svenske forskere har prøvd å komme nærmere et svar gjennom å intervjue 26 ungdommer i alderen 15 til 19 år som velger å avstå fra alkohol.

De intervjuet også 23 som drikker. Tenåringene bor på forskjellige steder i Stockholm og i midt-Sverige.

Blant 17-19-åringene var det et flertall som av og til drakk alkohol, mens det var motsatt blant de yngste.

«Hva gjør du når du skal ha det gøy?», spør forskerne.

«Jeg gjør noe sammen med familien min, enten hjemme eller ute», svarer Samir, en 15-16 år gammel gutt.

Foreldrene påvirker tenåringene, mener forskerne. Enten fordi de tilbringer så mye tid sammen at det blir færre anledninger til å drikke, ved at foreldrene kontrollerer hvor de er og hva de gjør, eller fordi ungdommene vil ta avstand fra foreldre som drikker.

Opptatt av å være sunne

Men også seg imellom driver ungdommene ofte med andre ting enn å drikke. Kanskje hevder de seg i sport eller driver med dataspill på nett.

Alt fra skolearbeid til speideren stjeler tida deres og gjør det uaktuelt å bruke dager på å være full og fyllesyk.

De som trener mye vil ikke la alkoholen ødelegge for treningen.

«Kjæresten min drikker ikke fordi han satser på fotball», sier 15-16-årige Caroline.

Forskerne synes ungdommene de har intervjuet er modne.

– De virker mer ansvarsfulle, reflekterte og voksnere som personer, sier forsker Jukka Törrönen i en pressemelding fra Stockholms universitet.

De er for eksempel fullt klar over helsefarene forbundet med å drikke mye alkohol.

Men det kan hende at de la større vekt på dette i møte med voksne forskere enn de gjør i egne liv. Faren med slike intervjuer kan bli at ungdommene vil svare «riktig».

Vil se bra ut

Å droppe alkohol for helsas skyld kan også skyldes et ønske om å se bra ut. «Alkohol får deg til å se mindre attraktiv ut», mener Emily.

«Alkohol inneholder mange kalorier. Neste dag har du vondt i hodet, og det tar en dag til før du er tilbake på rett spor. Du har ikke muligheten til å trene, og du spiser sannsynligvis junk food fordi du ikke klarer å lage noe annet og du har lyst på det. Og alkohol blir ofte blandet med brus eller noe annet ubrukelig. Derfor drikker jeg ikke så mye alkohol», sier 18-19-åringen.

Frykter konsekvensene

Noen av jentene er dessuten redde for hva som kan skje på fest om de blir fulle.

«Det er vanligvis flere jenter enn gutter som ikke drikker. Du føler deg tryggere når du er edru», sier Esther.

Også dagene etter en fest kan være skumle. Flere har selv opplevd at bilder der de var beruset ble lagt ut på sosiale medier.

Ikke lenger kult å drikke?

Kanskje blir det å drikke heller ikke sett på som like kult lenger. I hvert fall opplever ikke ungdommene i studien et drikkepress. De føler at de kan velge selv.

«Jeg tror at du tør mer nå enn før å si til vennene dine at du ikke drikker», sier 15-16 år gamle Stella.

«Mange drikker mindre nå. Du vet at røyking ikke er kult, drikking ikke er kult – det er omvendt», sier Arin på 18-19.

Den svenske undersøkelsen avdekker ikke ungdommenes forhold til andre rusmidler. Unge i Oslo røyker for eksempel mer cannabis enn før, viser Ungdata-undersøkelsen som OsloMet omtaler i en artikkel på forskning.no.

Norske ungdommer drikker også mindre

Også norske ungdommer drikker mindre enn før. Men i en stor oppsummering av forskning fra flere land som Folkehelseinstituttet (FHI) gjorde tidligere i år, fant forskerne ingen klare svar på hvorfor.

Det ser for eksempel ikke ut til å ha noen sammenheng med at unge tilbringer mer tid på nett enn før.

En mulig medvirkende faktor kan være at tenåringsforeldre setter tydeligere grenser og er mer restriktive i forhold til barnas alkoholbruk, samtidig som foreldrene har et nærere forhold til dem enn før, skriver forsker Hilde Pape ved FHI i en kronikk på forskning.no.

Dette er også en mulig forklaring i en studie fra Finland blant 15-16-åringer. Ungdommene selv mente dessuten at det var blitt vanskeligere å få tak i alkohol i 2015 enn det var i 1999. Det tror forskerne er kanskje den viktigste forklaringen til nedgangen i alkoholbruk der.

Referanse:

Jukka Törrönen mfl: Why are young people drinking less than earlier? Identifying and specifying social mechanisms with a pragmatist approach. International Journal of Drug Policy, vol. 64, februar 2019. Doi: 10.1016/j.drugpo.2018.12.001.

Powered by Labrador CMS