Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Du våkner etter en lang og god natts søvn og strekker deg mot solstrålene mens du gjesper ut nattens luft.
Den er alt annet enn morgenfrisk, og du vurderer å trosse det kalde gulvet for å nå tannbørsten. Også når man tar en dupp på dagtid kan man ende opp med rar smak i munnen.
Forskning.no-leseren Pedro har sendt inn dette spørsmålet til Spør en forsker:
Hvorfor får man så dårlig smak i munnen når man sover midt på dagen?
Forskerne har svar på både dette, og hvordan man sikrer seg best ånde morgenen etter en fest.
Spytt
- Det har med spyttet å gjøre, forklarer Alix Young Vik.
Hun er professor ved avdeling for kariologi og gerodontologi ved det odontologiske fakultet, Universitetet i Oslo.
Vik har blant annet forsket på dårlig ånde og saliva, som er faguttrykket for spytt.
I følge nettutgaven av Store Norske Leksikon, er det munnen som er årsaken til rundt 90 prosent av tilfellene av dårlig ånde.
- Tygging og spising stimulerer spyttproduksjon, og spyttet skal blant annet rense munnen vår for elementer som kan lage dårlig smak og dårlig ånde, sier forskeren.
Åpen munn
Til Pedros spørsmål om dårlig smak i munnen når man sover midt på dagen, sier Vik at hun ikke har sett noen studier som viser nedsatt spyttproduksjon etter bare et par timers søvn.
- Men hvis man sover med åpen munn kan det tenkes at man blir tørr i munnen, sier forskeren.
Og tørre munner renses ikke, og derfor får vi sovesmaken som Pedro har merket seg.
- Når dette er sagt, så sier man at det er lite sammenheng mellom hva man smaker i munnen og hvordan ånde man har, påpeker Vik.
Det behøver altså ikke å bety at man har dårlig ånde hvis man kjenner at man har dårlig smak i munnen etter litt søvn.
Annonse
- Men det kan henge sammen, altså, legger hun til.
Men hva er det som foråraker den lett illeluktende pusten man kan ende opp med etter en lang natts søvn?
Karboglade bakterier
Vik forklarer at bakteriene i munnen vår stort sett livnærer seg på karbohydrater.
Ettersom vi hverken spiser eller drikker mens vi sover blir det lite karbohydrater å finne for munnbakteriene.
De blir dermed ufrivillig satt på lavkarbo-diett hver natt, og må gå over til proteiner som det er lettere tilgang på i munnen vår.
- Slimhinnecellene våre er for eksempel proteinholdige, og bakteriene kan også finne proteiner i spyttet vårt, forklarer forskeren.
Bakteriene bryter ned proteinene, og når noe brytes ned får man gjerne nedbrytningsprodukter, i dette tilfellet svovelgasser.
- Hydrogensulfid er den mest vanlige svovelgassen vi får i munnen. Det er den gassen som gir råtne egg den kjente lukten, forklarer Vik.
Spyttet renser munnen vår i løpet av dagen, men om natten er spyttproduksjonen lav og gassene får dermed ose i fred.
forskning.no har i en tidligere artikkel skrevet mer om hvordan bakteriene lager svovelgass.
Forskeren kan ikke tenke seg at dårlig ånde etter søvn har noen praktisk funksjon fra naturens side, men årsakene til ånden er nyttig.
- Det ville vært ganske vanskelig for oss å sove hvis spyttproduksjonen var den samme om natten som om dagen, slik at man måtte svelge hele tiden, sier Vik.
- Skjer dette med alle mennesker?
- I utgangspunktet har alle bakterier i munnen som kan gjøre dette, slik at alle kan få litt dårlig ånde.
- De som har tannkjøttbetennelse har en tendens til å ha større problemer med ånden, fordi det da er mer proteiner å ta av, sier Vik.
Sykdom og alder
Dårlig ånde har ingenting med alder å gjøre, i følge forskeren, men hun nevner noe som kan føre til dårligere ånde hos eldre mennesker.
- Det er ganske mange medisiner som setter ned spyttproduksjonen, og ettersom mange eldre bruker medisiner kan dette indirekte påvirke ånden, sier hun.
Når man er forkjølet kan man også få en ekkel smak i munnen. Vik forklarer entusiastisk hvorfor dette skjer:
- Bakteriene kaster seg over slimet som renner ned fra nesehulen og bak i halsen, og bryter ned proteinene i snørret slik at vi får de nevnte svovelgassene i munnen, smiler hun.
Annonse
Forskerens ånderåd
Puss puss, så får du en suss, sang Trond-Viggo Torgersen for bamsen sin Flode i 1978.
Både Trond-Viggo og de som så på barne-TV den gangen har blitt litt mer voksne nå, men tannpuss og suss hører fremdeles sammen.
- Det er viktig at man holder tennene rene, og tungen, ikke minst. Bakerst på tungeryggen er det flest bakterier hos friske mennesker, sier Vik.
Forskeren fraråder også å stå over måltider.
- Frokosten er spesielt viktig for å stimulere spyttet, og gi karbohydrater til bakteriene.
- Munnskyll mot dårlig ånde kan man også bruke, men man trenger ikke det hvis man ikke har et vedvarende problem, mener Vik.
forskning.no har tidligere skrevet om lakrisplanten, som blant annet kan hjelpe mot dårlig ånde.
Når du våkner etter en natt på fest, og tungen føles tørr som sandpapir, er sannsynligheten veldig liten for at ånden er frisk og god.
Dette kan kanskje delvis skyldes kebaben du spiste rett før du la deg uten å pusse tenner, men alkoholen har også en pust med i spillet.
- Man får ikke akkurat mer spytt av å drikke alkohol, sier Vik.
Annonse
Alkoholen har en tendens til å tørke ut slimhinnene, i tillegg til at man gjerne har generell væskemangel i kroppen hvis man ikke er flink til å drikke vann mellom drinkene.
Et glass vann mellom hver drink er et godt råd mot skallebank dagen derpå, men også hvis man planlegger å våkne ved siden av noen man potensielt må puste på.
Magen påvirker lite
Magen kan også påvirke pusten dagen derpå. I de fleste tilfeller har ikke magen så stor påvirkning på ånden, men alkohol kan trekke den inn i bildet.
Det sier Idar Lygren som er avdelingsoverlege på gastromedisinsk avdeling ved Ullevål sykehus.
- Alkohol hemmer kroppens evne til å tømme magesekken. Hvis du spiser et måltid og drikker mye alkohol samtidig, kan matrestene bli liggende i magesekken, og føre til dårlig ånde etterhvert.
De fleste av oss har vel også merket at mat og drikke uten alkohol kan gi mindre frisk pust.
- Hvitløk, løk, sterke oster, tobakk og kaffe kan for eksempel gi dårlig ånde og dårlig smak i munnen, men dette er forbigående, sier Lygren.
Gass eller ikke gass
Hvordan lukten kommer seg fra magen til munnen er forskerne derimot ikke helt sikre på.
- Det vil jo komme lukt opp til munnen via spiserøret fra det som ligger nede i magen. Det diskuteres om bakterier i magesekken kan lage gasser og gi dårlig ånde, men dette vet vi foreløpig ikke nok om til å konkludere med, sier Lygren.
Avdelingsoverlegen tror derimot ikke at magen direkte påvirker smaken eller lukten i munnen etter en alkoholfri natts søvn.