Fastholder AIDS-kritikk av Maathai

Wangari Maathai har utløst vantro hoderysting og hissig debatt med sine påstander om at AIDS ble utviklet som et biologisk våpen for å utrydde svarte afrikanere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Blant dem som sterkest har kritisert den kenyanske fredsprisvinneren er Norges fremste ekspert på AIDS, professor Stig Frøland, som er overlege ved Rikshospitalets seksjon for klinisk immunologi og infeksjoner.

Frøland avviser Maathais påstander som groteske, og mener den kenyanske miljøaktivisten og politikeren har fremmet konspirasjonsteorier.

Tas ikke alvorlig

- Hun er biolog, hun er utdannet ved et amerikansk universitet og hun burde vite bedre, sier Frøland som selv har dokumentert noen av de første påviste tilfellene av AIDS.

- En av dem hadde jeg som nyutdannet lege kontakt med alt i 1968. Han hadde da hatt sykdomstegn i flere år og må ha blitt smittet på begynnelsen av 1960-tallet, sier Frøland til NTB.

Påstanden om at AIDS-viruset ble utviklet i et amerikansk militærlaboratorium faller derfor på sin egen urimelighet og har heller aldri blitt tatt alvorlig av seriøse AIDS-forskere, understreker han.

Ikke i stand

- Jeg har ingen illusjoner når det gjelder disse militærmedisinske laboratorienes intensjoner, men å utvikle et slikt virus på et så tidlig stadium ville de ganske enkelt ikke ha vært i stand til, sier Frøland.

- Når man vet hvilken utfordring det var å påvise dette viruset selv på 1980-tallet, med all den nye kunnskap og teknologi man da hadde fått, så forstår man at påstandene om at viruset ble konstruert flere tiår tidligere er helt urimelige, sier Frøland.

Fantastiske teorier

En rivende utvikling innen molekylærbiologien har senere bidratt til å påvise at HIV-viruset tilhører en spesiell gruppe av såkalte retrovirus som tidligere stort sett bare var kjent hos dyr.

En rekke slektninger av viruset er påvist hos sjimpanser og andre afrikanske apearter, noe som har vært tungt å akseptere for enkelte afrikanske ledere som lenge også benektet AIDS-epidemiens eksistens.

Frøland konstaterer at Maathais uttalelser føyer seg inn i rekken av fantastiske alternative teorier, som at smittestoffet kom fra verdensrommet med meteorer eller er Guds straffedom.

- Ingen hevder at vi vet alt om AIDS-viruset, men akkurat de påstandene som Maathai har satt fram er ikke på dagsordenen hos seriøse forskere. De er uhyrlige, tøvete og skadelige, sier Frøland til NTB.

Helomvending

At Maathai i en kronikk i Aftenposten i november gikk tilbake på flere av sine tidligere påstander, kan man trolig takke noen av hennes norske støttespillere for. Aviskronikken ble skaffet til veie med hjelp fra Halle Jørn Hanssen, som under sin tid som leder for Norsk Folkehjelp støttet aktivt opp om Maathais arbeid i Kenya.

- Hun har åpenbart fått god hjelp fra Norge til å bli stueren i forkant av prisutdelingen, konstaterer Frøland, som selv ikke vil spekulere i hvem som har bistått Maathai.

- Det er tillatt å endre syn, men jeg merker meg at hun slett ikke går tilbake på alt. At hun fortsatt tror at dette viruset kan ha lekket ut fra et militær laboratorium, er ekstremt naivt, sier Frøland.

Skader AIDS-arbeidet

- Enten tror hun på dette selv, og jeg setter i så fall et kjempestort spørsmålstegn ved hennes vurderingsevne som fagperson, eller så bruker hun dette politisk. Det er minst like ille, konstaterer han.

- Slike uttalelser fra afrikanske ledere skader det tillitsforhold som er helt nødvendig om man skal få kontroll over AIDS-epidemien. Med slike hatefulle holdninger kan man tenke seg hvordan vestlig hjelp vil bli mottatt. Det blir svært vanskelig å bistå så lenge man blir sett på som representanter for dem som har påført den afrikanske befolkning aids, sier Frøland.

Politisk korrekt

Selv har Frøland de siste ukene måttet tåle hard kritikk fra flere av Maathais norske tilhengere, noe han har liten forståelse for.

- Enkelte mener åpenbart at Maathai som svart kvinne og miljøforkjemper er hevet over enhver kritikk, men det kan jeg ikke akseptere. Det irriterer meg at man må være så politisk korrekt at det ikke lar seg gjøre å sette søkelys på et av de mest brennende problemene Afrika nå står overfor, sier Frøland.

- Skal Wangari Maathai først løftes fram som en pioner og få fredsprisen, så må det være lov å stille krav til henne. Ikke det at hun må være noen helgen, men en viss ansvarlighet også på AIDS-området syns jeg vi må kreve, fastholder Frøland.

(NTB)

Powered by Labrador CMS