Et lite afrikansk land med en fryktelig fortid, satser på moderne teknologi. Siden folkemordet i 1994 er Rwandas økonomi blitt syvdoblet. (Foto: Zipline)

Rwanda er pionerer på medisinsk bruk av droner

Det lille afrikanske landet bruker droner til å levere blod og redde menneskeliv.

Snart et kvart århundre etter folkemordet i Rwanda, er landets økonomi allerede blitt syvdoblet. Befolkningen i Rwanda har en gjennomsnittsalder på 19 år, og nå viser de verden hvordan det er mulig å bruke små ubemannede fly til å levere livsviktige medisinske produkter.

– Ideen er å gi tilgang til helsetjenester til de som bor i utkantsstrøk, forteller Abdoul Salam Nizeyimana til nyhetsnettstedet Bloomberg.

Nizeyimana gikk fra å være familiens eneste overlevende etter massakren i 1994, til å bli droneingeniør.

Her kan du se episoden av «Next Jobs», laget av nyhetsnettstedet Bloomberg, som handler om droneprosjektet:

Dronene i Rwanda har allerede flydd mer enn 10.000 leveranser med blod til 21 avsidesliggende sykehus, i deler av landet der annen medisinsk transport har vanskelig for å nå fram tidsnok på dårlige veier. Transportene sikrer at nytt blod er framme i løpet av gjennomsnittlig 30 minutter over en avstand på inntil 80 kilometer.

Ingeniørene bak prosjektet mener det er mulig å skalere opp virksomheten til 500 flyvninger – eller ett tonn blod – fra hvert leveringssenter per dag.

Sender blod i fallskjerm

Dronene kan fly i nærmere 100 kilometer i timen og mottakerne varsles når de nærmer seg stedet hvor blodet skal leveres. Der slippes esken med blodet ned i en liten fallskjerm, før dronen vender tilbake til utgangspunktet.

Selskapet Zipline har hovedkvarter i California. I Rwanda har de en underavdeling av selskapet med nesten bare rwandere ansatt, og det er denne underavdelingen som nå demonstrerer hvordan det er mulig å løse transportutfordringer som store teknologiselskaper lik Amazon fortsatt sliter med å finne ut av.

Selv om droner flyr av seg selv, ligger det mye avansert teknologi bak når de skal fly ut leveranser til innbyggerne i et land.

Zipline vurderer nå å flytte også byggingen av dronene til Rwanda, med tanke på å utvide virksomheten til flere afrikanske land. Hvis alt går som planlagt, vil de fly ut medisinsk utstyr i Ghana før sommeren 2019, ifølge nyhetsnettstedet BusinessGhana.

Rwanda-dronene blir skutt ut fra en helt spesiell utskytningsrampe. Landingen er enda mer avansert. Vil du se en video fra Real Engineering som går i dybden på hvordan Zipline og Rwandas droneteknologi fungerer, finner du den her:

Powered by Labrador CMS