40 forskerballonger opp fra Antarktis

Oslo (NTB): Et nytt NASA-prosjekt vil fly 40 ballonger på størrelse med luftskip fra Antarktis i 2013. Ballongene skal undersøke stråling fra solen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

NASA har nylig gitt grønt lys for et forskningsprosjekt som skal fly 40 ballonger fra Antarktis. Ballongene skal undersøke Van Allen-beltene høyt oppe i atmosfæren.

Forsøket starter i årsskiftet mellom 2013 og 2014. Da vil forskerne skyte opp én ballong hver dag i 40 dager fra Antarktis.

Ballongene vil stige opp i jetstrømmen i atmosfæren og sirkle polkappen i omtrent to uker. På grunn av det lave lufttrykket vil ballongene utvide seg svært mye og bli på størrelse med luftskip.

Ballongene frakter måleinstrumentene opp i en høyde på rundt 36.000 meter. Det er der strålingen i det ytre Van Allen-beltet er mest intens.

- Det vil være interessant for Norge å gjøre lignende forsøk på Svalbard, sier Pål Brekke, seniorrådgiver for romforskningskoordinering ved Norsk Romsenter.

- Svalbard er et sted som egner seg svært godt til slike ballongforsøk og kan i fremtiden bli et viktig internasjonalt utskytningssted, sier Brekke.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS