Nord-Koreas leder Kim Jong Un deltar på en militærparade i Pyongyang i 2015. (Bilde: Reuters/Kcna/NTB Scanpix)

Hva skjedde egentlig med atomfjellet i Nord-Korea?

I september i fjor skjedde det noe dramatisk inne i et digert fjell i Nord-Korea.

Fjellet Mantapsan er en 2200 meter høy fjelltopp i Nord-Korea. Under dette fjellet er det lange tunneler som har blitt brukt til Nord-Koreas atomprøvesprengninger.

Den 3. september 2017 gjennomførte Nord-Korea en diger prøvesprengning under dette fjellet som skapte store overskrifter over hele verden. Et eller annet dramatisk skjedde på grunn av denne prøvesprengningen.

Det ble testet to bomber den dagen, som også ble presentert på nord-koreansk TV. Eksplosjonene ble registrert som et jordskjelv på 6,3, men det kom flere skjelv i tiden etter eksplosjonen.

 

Dette kan bety at testanlegget under Mantapsan har delvis kollapset, og flere forskere har begynt å undersøke hva som faktisk skjedde i tiden etter.

Ifølge The Guardian er anlegget kanskje i så dårlig forfatning at det ikke lengre er trygt å teste atomvåpen der, og flere forskere har spekulert rundt hva som egentlig har skjedd der.

Nå har en ny forskningsgruppe tatt en kikk på dette fjellet. Forskningen er publisert i tidsskriftet Science.

Radarsatellitt

Forskerne har brukt målinger fra satellitten TerraSAR-x, som kan ta radarmålinger av jordoverflaten. De har blant annet sett en 300 meter bred forsenkning som kollapset sammen etter testen.

Fjellet utvidet seg først med flere meter, før det kollapset innover og sank med omtrent en halvmeter. 

Basert på alle radarmålingene og kunnskap om hva slags bergarter som finnes i området, har de bygget opp en datamodell av fjellet.

Og sprengningene skjedde sannsynligvis dypt nede.

Kjempeeksplosjon

Basert på denne datamodellen estimerer de at testkammeret lå 450 meter under toppen, dypt inne i fjellet.

Men bevegelsene i fjellet tyder også på at eksplosjonen var kraftig, helt opp mot 209 kilotonn med TNT. Dette er en sprengkraft som er 14 ganger kraftigere enn bomben som ble sluppet over Hiroshima i 1945.

Llikevel er det småsaker sammenlignet med den kraftigste bomben som noen gang er sprengt av mennesker. Denne tvilsomme æren går til Tsar-bomben, som ble testet i Sovjetunionen i 1961. Den var mange tusen ganger kraftigere enn den nord-koreanske testen.

Nå planlegger Nord-Korea å legge ned hele prøvesprengningsanlegget sitt om to uker, skriver NTB. 

Nord-Koreas utenriksdepartement opplyser at alle tunnelene i anlegget skal ødelegges med sprengstoff, og åpningene skal sperres av. Observasjons- og forskningsanleggene skal også bort, sammen med alle anleggets vakter og forskere, heter det.

Referanse:

Wang mfl: The rise, collapse, and compaction of Mt. Mantap from the 3 September 2017 North Korean nuclear test. Science, 2018. DOI: 10.1126/science.aar7230. Sammendrag.

Powered by Labrador CMS