Universitetskjeller gjemmer på tusenvis av misfostre

Over 1000 misdannede dyr finnes i en kjeller på Københavns Universitet - som kyllingen med fire bein og hesten med ett øye. 

6.8 2017 04:00

Kjelleren under den gamle landbrukshøyskolen på Københavns universitet er dunkel.

Langs den ene veggen svever om lag 1000 dyr i en gulaktig væske i glass på rekker av hvite hyller. Misfostre på glass.

Professor Henrik Elvang Jensen fra Københavns Universitet guider gjennom siamesiske kattetvillinger, svulstrammede mus, enøyde hester og mange andre gruoppvekkende skapninger som har blitt konservert for vitenskapens skyld.

Han stanser ved et glass med et avhugd kalvehode.


En dyrlege har antagelig funnet denne dødfødte kalven en gang på 1800-tallet og har sendt inn hodet til den tidligere Landbohøjskolen, der veterinærstudentene kunne dra nytte av det. (Foto: Kristian Højgaard Nielsen)

– Ja, her kan du se at den har et kyklopøye. Det er to øyne som er fusjonert til ett stort, sier Jensen, som er ansvarlig for den patologisk-anatomiske samlingen.

Kalvens ansikt er foldet sammen som en klump modellervoks med en dyp fuge i midten. Tungen er klebet oppover mot to nesebor som aldri rakk å bli utviklet. På den hvitaktige og halvt oppløste huden sitter rester av brun pels og enkelte svarte hår.

– Jeg aner ikke hvorfor den ser slik ut. Det er sannsynligvis en helt tilfeldig mutasjon, forteller Jensen.

Han peker på et annet kalvehode.

Den har to tunger, sier han uten å fortrekke en mine.

Samlingen av ubrukelige dyr

Kalvehodene er, som de fleste andre dyrene i kjelleren, primært blitt samlet inn av nysgjerrige dyrleger gjennom 1800- og 1900-tallet.

De defekte skapningene ble lagt på glass fordi de var av vitenskapelig interesse og ble brukt i undervisning av veterinærstudenter, forteller Jensen.

Den patologisk-anatomiske samlingen var også grunnlaget for et stort klassifikasjonssystem for misdannelser.

Da samlingen var på sitt største, inneholdt den 10 000 dyr med ulike misdannelser.

Med tiden har mange av glassene blitt kastet, fordi veterinærstudentene og lærerne deres trengte plassen til andre ting.

– I dag har dyrene mistet sin vitenskapelige verdi fordi tidens tann har gjort dem nærmest ugjenkjennelige. Konserveringsvæsken klarer ikke å bevare de opprinnelige farger. Det gjør det umulig å se lesjoner og infeksjoner i dyrene, forklarer Jensen.


Selv om dyrene er bevart i konserveringsvæske som består av formalin, kaliumnitrat og kaliumacetat, er flere av dem nesten ukjennelige på grunn av tidens tann. Her ser vi til venstre en kalv og til høyre en hestemule. (Foto: Kristian Højgaard Nielsen)

Likevel regner han med at samlingen får leve i mange år.

Fugl med fire bein

For selv om samlingen har mistet sin vitenskapelige verdi, er det noe fascinerende ved dyrene, mener Jensen.

– Ja, det er egentlig underlig at de er så fascinerende, men det er de. Det er sykdommer, misdannelser og deformiteter, sier han og snur seg mot sitt personlige favorittdyr i samlingen.

En andunge med hodet lett på skrå stirrer på oss med et undrende blikk bak glasset. Dunene på kroppen virker levende og myke, som om de nettopp har blitt blåst gjennom av en lun bris.

– Denne er veldig populær. Det er en andunge med fire bein, noe som er en veldig sjelden tilstand. De beina er helt utrolige. Dette dyret viser helt tydelig at noe har gått helt galt, sier han.


Ved første øyekast ligner den en helt vanlig andunge, men den er et av de mest spektakulære dyrene i samlingen. For når du ser nærmere etter, titter to ekstra bakbein frem under andungen. (Foto: Kristian Højgaard Nielsen)

To griser, én kropp

Vi går videre på hvite fliser, forbi en monter med organer som er infisert med sykdommer som tuberkulose og kvegpest, og stanser ved et misdannet dyr med seks bein.

To skilte underkropper med hver sine bakbein og lett snodde haler smelter sammen ved brystkassen, der felles forbein dingler slapt langs sidene.

Dyret har verken øyne, nese eller munn, men i stedet fyller to ører hele ansiktet.

– Vi ser en slik gris en gang i året, men den er ikke så interessant, kommenterer Jensen.

Det er igjen en tilfeldig genmutasjon som har ført til at to eneggede grisetvillinger har vokst sammen til én.

Ifølge Jensen blir slike mutasjoner først interessante hvis det blir mange av dem.

– Det tyder på at en arvelig tilstand eller giftstoffer og virus i miljøet, sier han.


Her ser vi to eneggede tvillinggriser som har vokst sammen. (Foto: Kristian Højgaard Nielsen)

Viktig kulturhistorie

Selv om de misdannede skapningene har mistet sin vitenskapelige verdi, mener Jensen at samlingen har en naturlig berettigelse.

– Verdien på samlingen kan oppsummeres med ordet «kulturhistorie», for den vitner om en tid da forskere ikke hadde moderne teknologi og måtte nøye seg med hva de kunne se med det blotte øyet, sier han.

Han får støtte hos en kulturhistoriker fra Københavns Universitet.

– Selv om disse preparatene ikke lenger har verdi for naturvitenskapelig forskning, er de fortsatt en viktig kulturhistorisk levning som sier noe om hvordan vi en gang forsøkte å forstå naturen og mennesket i den, sier Sniff Andersen Nexø. Han er førsteamanuensis ved Saxo-instituttets avdeling for Arkeologi, Etnologi, Historie, Gresk og Latin.

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse