Annonse
Allen Nutman og Vickie Bennet med fossilet de mener er 3,7 millarder år gammelt. Foto: Yuri Amelin

Verdens eldste fossil kan være funnet på Grønland

Australske forskere hevder å ha funnet et 3,7 milliarder år gammelt fossil. Men en dansk ekspert er skeptisk.

Publisert

Et forskerpar fra Australia hevder å ha funnet verdens eldste fossil på Isua-klippene på Grønland. Fossilet skal være 3,7 milliarder år gammelt, nesten like gammelt som klippen det er funnet på.

For om lag 4,6 milliarder år siden ble jorden til av en sky av partikler fra verdensrommet som samlet seg til en glødende ball. Over tid ble jordens ytre avkjølt og dannet en skorpe. For 3,7 milliarder år siden dekket havene det meste av jorda, og de første små fjellene var nettopp begynt å bryte frem. Ellers var det dødt og øde.

Det forskerne mener de har funnet er såkalte stromatolitter. Det er lagvis og bølgeformet stein som er dannet av blågrønnbakterier.  

Kan forandre vår oppfattelse av livets oppstandelse

Om forskerne virkelig har funnet så gamle stromatolitter, kan det ha stor betydning for vår oppfattelse av hvordan liv blir til. Til nå har forskere tenkt at livets oppstandelse på jorden har skjedd ved utrolige tilfeldigheter, men hvis liv har oppstått på Grønland like etter at klippen det oppsto på ble til, kan det bety at livet på jorden oppsto nesten mned en gang det var mulig.

– Hvis livet kunne dannes under de forholdene og legge igjen etterlevninger, som har overlevd frem til i dag, så er ikke livet en skrøpeig og usannsynlig ting. Gi livet den minste mulighet og det vil gripe den, skriver geologen Abigail C. Allwood i en kommentarartikkel i tidsskriftet Nature.

En annen teori er at livet kan ha landet på jorda via en asteroide.

– Da Isua-klippene ble dannet var forholdene på Mars veldig like jorden, og det var vann på overflaten, skriver Allwood.

Dansk ekspert er i tvil

Men Minik Rosings, professor ved Statens naturhistoriske museum i København, er svært skeptisk til det nye funnet. Han hevder selv å ha funnet kullstoffer på samme klippe. Det nye funnet kunne styrket hans egen forskning, men Rosings mener at det rett og slett ikke er liv de australske har funnet tegn etter.

– For det første er selve definisjonen på stromatolitter, at strukturene inneholder intern lagdeling – stromatolit betyr lagdelt stein. De strukturene de viser har ikke skyggene av intern lagdeling, sier Rosings til den danske nettavisen videnskab.dk.

Rosings påpeker videre at bølgeformene kan være et resultat av trykk og temperatur, og at dette ikke er uvanlige former i naturen.

Referanse:

Allen P. Nutman, Vickie C. Bennett et al. Rapid emergence of life shown by discovery of 3,700-million-year-old microbial structures. Nature, august 2016. Doi: 10.1038/nature19355 Sammendrag

Powered by Labrador CMS