Under studiestart høsten 2015 fikk den nye rektoren på Høgskolen i Oslo og Akershus, Curt Rice, besøk av rektor på Universitet i Oslo, Ole Petter Ottersen. Nå er de samlet i kritikk mot to statsråder og fortvilelse over rådende holdninger til forskning i den norske regjering. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold, Khrono)

Rektorer rystes av statsråders bruk og holdning til forskning

Sandbergs forsøk på å styre forskningen i retning av ønsket politikk var forstemmende. Listhaugs mistolkning av forskning er like alvorlig, skriver UiO-rektor Ole Petter Ottersen og får støtte av HiOA-rektor Curt Rice.

I samarbeid med Khrono

 

Rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen, spør om man ser et mønster i at regjeringen misbruker og bevisst mistolker forskning.

Rektor på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), Curt Rice, er like sjokkert over statsrådenes omgang med forskning, men ser også at det kan være en «wake up call» for norske forskere.

– Vi må høyere opp på banen og fortelle og forklare og formidle hva forskning er, hvordan resultater kan og bør presenteres og eventuelt brukes videre, sier Rice.

Beveget på tiltredelsesforelesning

Torsdag var et av mange oppdrag for Curt Rice å være med på tiltredelsesforelesning til Norges andre professor i jordmorfag, Mirjam Lukasse. På samme måte som landets første professor i dette faget har Lukasse også tilhold på HiOA.

– Det høyeste man kan oppnå i vår verden er å bli professor. Med en slik tittel følger det også et ansvar, på samme måte som for meg som rektor. Motivasjonen vår er den samme: Troen på at utdanning og forskning er nøkkelen til forbedring av mennerskers liv. Dette skjer gjennom at vi og ikke minst våre studenter settes i stand til å gjøre helt nye oppdagelser, sa Rice.

– Vi driver altså med forskning og utdanning, men også formidling, og vi har et ansvar for å formidle vår forskning til omverdenen, la Rice til.

Han trakk fram at de siste dagers opptredener av norske statsråder viser at formidlingen ikke bare må handle om resultater av forskningen, men også om hvordan resultater kan forståes.

– Når statsråder kan formulere slik de gjør om forskning, synes jeg det er ganske forferdelig, sa Rice til forsamlingen torsdag.

– Jeg synes synd på kunnskapsminister, Torbjørn Røe Isaksen. Han er en flink statsråd og han forstår godt hva forskning er og hvordan den kan brukes. Dette kan ikke være lett for ham, la Rice til.

Burde vite bedre

Til Khrono etterpå utdyper han:

– Disse statsrådene burde vite bedre. Og hvis de ikke vet bedre bør de ha et støtteapparat rundt seg som vet bedre og som kan hjelpe dem på veien, sier Rice til Khrono, men han legger raskt til:

– At statsråder kan mistolke og bruke forskning så misvisende som vi her ser, betyr jo også at jeg som forsker ikke har gjort jobben min godt nok. Det er vår jobb å fortelle og forklare og formidle hva forskning innebærer og hvordan resultater brukes, sier Rice og poengterer:

– Forskning er ikke én rapport eller ett resultat. Det er bare mange rapporter og prosjekter som til sammen kan bidra til et helhetlig bilde og dermed ny viten og kunnskap.

– Vondt å høre på Listhaug

I forrige uke hadde vi debatten rundt Per Sandberg og det mange opplevde som forsøk på å styre forskningen i den retningen regjeringen ønsker.

Når det gjelder Listhaug, skriver forskerne at hun har trukket konklusjoner «som ikke har dekning i vår forskning».

I Politisk kvarter på NRK torsdag fikk Listhaug muligheten til å rette opp det forskerne opplevde som mistolkning.

Rektor på Universitet i Oslo, Ole Petter Ottersen skriver i sin egen blogg og hos Khrono:

«Denne muligheten brukte hun ikke. Det var simpelthen vondt å lytte til hennes bortforklaringer.»

– Mistolker med vilje

Ifølge NRK sier Ottersen at han mener at Listhaug og også fiskeriminister Per Sandberg har vist at de bevisst prøver å påvirke forskningsresultater eller med overlegg mistolke dem.

– Her snakker vi ikke om nyanser, men direkte misbruk av forskningsdata. Som rektor gjennom syv år har jeg fulgt veldig godt med på hvordan forskningsdata brukes, og dette er ikke vanlig, sier Ottersen, til NRK.

Han sier han ble «veldig overrasket» da han leste hvordan Listhaug tolket dataene i kronikken og hvordan hun forsvarte det etterpå.

– Hun burde ha beklaget, men det gjorde hun altså ikke. Jeg mener dette dreier seg om fundamentale prinsipper i statsforvaltningen. Politikere skal ikke vri og vende på forskning for å få den til å passe med egen politikk. Det er en veldig farlig grense å krysse, sier Ottersen, til NRK.

– Misbruker forskningen

På bloggen spør han om man ser et mønster i regjeringens misbruk av forskning.

Han viser til at fiskeriminister Per Sandberg har blitt tolket dithen at han vil instruere Havforskningsinstituttet til å være «næringsvennlige».

«Sandbergs forsøk på å styre forskningen i retning av ønsket politikk var forstemmende. Listhaugs mistolkning av forskning er like alvorlig», skriver Ottersen, og konkluderer:

«Den samme regjeringen som fortjenstfullt har signalisert høye ambisjoner for norske forskning, synes nå å misbruke den samme forskningen».

Sandberg og Listhaug avviser til NRK

Listhaug skriver ifølge NRK i en e-post via sin kommunikasjonsavdeling torsdag til NRK at hun tar Ottersens utspill til etterretning:

– Utover det har jeg ingen kommentar, sier hun.

Sandberg skriver følgende i en e-post til NRK:

– Enkelte har tolket mine uttalelser i en retning jeg ikke kjenner meg igjen i. Det er overhodet ikke snakk om å kneble forskningen eller innskrenke forskerne ytringsfrihet. Det har jeg aldri tatt til orde for.

Powered by Labrador CMS