Roboten Diego San ble programmert til å smile på samme måte som spedbarn. Slik kunne forskere kartlegge hvordan voksne reagerte på smilene.

Hvorfor smiler babyer?

Forskning med baby-robot gir svar.

1.10 2015 05:00

– Hvis du noen gang har hatt noe med babyer å gjøre, har du mistenkt at det ligger noe mer bak smilingen deres. De smiler ikke bare på måfå, sier Javier Movellan i en pressemelding.

Movellan og kollegene hans har undersøkt reaksjonene vi får når babyer smiler til oss. For å komme til bunns i saken, har de tatt i bruk Diego San, en babyliknende robot. Resultatet ble nylig publisert i tidsskriftet PLoS One.

Programmert til å smile

Forskerne tok utgangspunkt i en tidligere studie som kartla reaksjonene som oppstod mellom 13 par med mødre og spedbarn. Det så ut til at mødrene på sin side ville forlenge de gjensidige smilene så lenge som mulig, mens babyen ofte smilte litt, slik at moren skulle smile lenger. 

Men hvordan skulle forskerne greie å påvise denne effekten? Ved å utvikle et eget program som hermet babyenes handlinger, kunne de få Diego San til å gjenta de samme mimikkene gjentatte ganger.

Dermed fikk 32 heldige bachelorstudenter møte roboten og gi tilbakemeldinger på hvordan de opplevde møtet. Når Diego smilte likt som babyene i studien, reagerte studentene på samme måte som barnas mødre hadde gjort. Et lite, kortvarig smil var nok til å få store smil tilbake.

Egne motiv

Ifølge forskerne bak betyr dette at det ligger klare motiver bak babyens spontane smil. Om det så bare er å få et smil tilbake.

– Det som gjør studien vår unik, er at tidligere forsøk på å se samhandling mellom spedbarn og foreldre bare beskriver mønster, sier Dan Messinger, medforfatter av studien.

– Men vi kunne ikke si hva moren eller spedbarnet vil oppnå i samhandlingen. Her ser vi at barna har sine egne motiv i samhandlingen, selv før de har fylt fire måneder, fortsetter han.

Her kan du se Diego San i aksjon. Og synes du han ser litt skummel ut, kan du lese forklaringen på hvorfor her

Referanse:

Ruvolo, P. (et.al) Infants Time Their Smiles to Make Their Moms SmilePLoS One (2015)

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Emneord