Slik ser ESA for seg at en permanent base på månen kan se ut. Organisasjonen har tidligere foreslått å bruke 3D-skrivere til å bygge anlegget. (Foto: ESA / Foster+Partners)

ESA vil bytte ut romstasjonen med månebase

Den nye sjefen for Den europeiske romfartsorganisasjonen (ESA) foreslår å etablere en permanent base på «baksiden» av månen når Den internasjonale romstasjonen (ISS) tas ut av drift.

Den internasjonale romstasjonen (ISS)

  • Den eneste romstasjonen som går i bane rundt Jorden.
  • Etterfølgeren til «Mir», som planmessig styrtet i Stillehavet utenfor New Zealand i 2001.
  • Et samarbeidsprosjekt mellom NASA (USA), Roskosmos (Russland), JAXA (Japan), CSA (Canada) og ESA (Europa). AEB (Brasil) samarbeider gjennom NASA.
  • Kretser rundt jorden i en høyde på 400 kilometer med en fart på 26.000 km/t.
  • Per mars 2014 har romstasjonen en besetning på seks personer. 212 personer har vært på romstasjonen siden den ble tatt i bruk i 2000.
  • Se hvor romstasjonen er akkurat nå
     

I samarbeid med NRK

 

Den påtroppende ESA-sjefen Johann-Dietrich Wörner har vært på romfartsseminar i Colorado og fortalt om planene fremover.

Noe av det første som bør planlegges, er hvordan man skal erstatte Den internasjonale romstasjonen (ISS), mener han.

– Det virker passende å foreslå en permanent månebase som ISS’ etterfølger. Basen vil være internasjonal, slik at de forskjellige aktørene kan bidra med sine respektive kompetanser og interesser, sier Wörner ifølge Space.com.

Ifølge Wörner vil den mørke siden av månen være perfekt for videre forskning på verdensrommet, blant annet fordi den er skjermet fra forstyrrende signaler fra jorda.

– Nå må vi gjøre det

Wörner mener en slik base kan bli et viktig springbrett for videre utforskning av verdensrommet, samtidig som den vil lære mennesker mer om å bruke ressursene som er tilgjengelige i stedet for å hente dem.

– Vi bør uansett begynne å diskutere hva som skal skje etter ISS for å være best mulig forberedt, sier han.

ISS skulle i utgangspunktet tas ut av drift tidlig i 2016, men USAs president Barack Obama har forlenget programmet til utgangen av 2020.

– Nå må vi gjøre det i stedet for å forske på det, sier Wörner.

Wörner tar over ledelsen av ESA etter Jean-Jacques Dordain 30. juni. Han kommer fra jobben som styreleder hos det tyske romfartssenteret DLR.

– Mars er målet

Den amerikanske romfartsorganisasjonen (NASA) har for alvor rettet blikket mot Mars, men vil likevel delta i arbeidet med en eventuell månebase.

– Selv om Mars er det ultimate reisemålet, må vi ikke glemme at det er mange andre steder i solsystemet hvor mennesker vil og må dra. Mange av våre internasjonale partnere er interessert i å utforske månen videre, sier NASA-sjef Charles Bolden.

Ifølge Bolden vil NASA sette inn mer ressurser i tidsrommet 2020 til 2030 for å få på plass en infrastruktur i bane rundt månen. Det skal legge til rette for at både verdens romfartsorganisasjoner og private selskaper skal kunne frakte mennesker til månen.

Russland, Kina og Japan er blant landene som nylig har luftet planer om å sende astronauter til månen.

Powered by Labrador CMS