Kvinner foretrekker mannestemmer som svinger i grunntonen – sexy mannestemmer veksler altså mellom det mørke og det lyse. (Foto: Colourbox)

Slik flørter du med stemmen

Menn endrer helt ubevisst stemmene sine når de flørter med attraktive kvinner.

Fakta

Jenny Iwarsson mener at studien kan bidra med to ting:

1. Hvis forskere i fremtiden skal analysere grunntonen i menns stemmer, må de være oppmerksomme på hvem som er i rommet.

2. Resultater bidrar med kunnskap om de personlige konsekvensene av talelidelser hvor stemmen blir monoton. Hjerneskader, Parkinson, depresjon kan ligge bak, og det kan gjøre det sosiale samspillet vanskeligere for pasientene.

Når en mann vil imponere en kvinne, bruker han stemmen på en helt spesiell måte. Han lar grunntonen svinge dypere ned og høyere opp enn normalt.

Og det får kvinnen til å synes at han er interessant.

Det er konklusjonen i en studie fra University of Stirling i Skottland. Forskerne lot 55 kvinner høre på mannestemmer som var tatt opp da mennene snakket med henholdsvis attraktive og ikke-attraktive kvinner. Det var en klar tendens.

– Lytterne foretrakk tale rettet mot attraktive individer, skriver forskerne i studien, som er publisert i tidsskriftet Evolution & Human Behavior.

Slik er flørtestemmen

Når menn begynner å flørte med en vakker kvinne, skjer det to ting med stemmene deres:

  1. De blir noen ganger dypere enn ellers.
  2. Mennenes stemmer blir små-syngende og noen ganger litt lysere enn normalt.

Forskerne ville sikre seg at atferden ikke skyldes noe spesielt ved det engelske språket. Så de gjennomførte også forsøkene i Tsjekkia. Resultatet var det samme.

Maskulin, men ufarlig

En mørk mannestemme blir normalt forbundet med maskulinitet. En lys og syngende stemme blir derimot forbundet med ufarlige menn.

«Det er fysiologisk begrenset hvor dype lyder mannen kan lage. Så ved å fremkalle noen dype lyder, kan en mann indikere ekstra maskulinitet. Men fordi dype toner kan bli assosiert med aggressivitet, kan andre kombinasjonen med lyse toner signalisere maskulinitet og ufarlighet samtidig», skriver forskerne.

Dyrene bruker også stemmen

Jenny Iwarsson er stemmeforsker og førsteamanuensis i audiologopedi ved Københavns Universitet.

– Man kan bli helt pinlig berørt når man ser hvor dyriske vi er, ler hun.

– Det er dokumentert at hjorter og andre dyr også gjør endringer i grunntonen når de er i brunst. Hannhjortene lager imidlertid veldig høyfrekvente lyder for å imponere hunner eller skremme andre hanner, forteller Iwarsson.

Hun forteller at det også har blitt forsket på hvordan stemme og pardanning henger sammen hos mennesker. Man har blant annet ment av at kvinner foretrekker dype mannestemmer når hun er mest fruktbar. Det gjelder imidlertid kun når hun er ute etter rask sex. Når hun skal velge en partner til et langvarig forhold, har ikke den dype stemmen innflytelse.

Skaper trygghet

Iwarsson forteller at mennesker bruker talemelodi i andre sosiale sammenhenger.

– Det finnes en del forskning på hvordan mødre og fedre snakker med spedbarn. Vi lager store svingninger og myke bølger i grunntonemelodien, uansett hvilket språk vi snakker. Det skaper trygghet og tilknytning.

Undersøkelser viser at de helt små barna sutter hardere på smokken når de hører den intonasjonen. Iwarsson mener den den taler til barna på en grunnleggende måte. Som når spedbarnet hører morens stemme eller morsmålet sitt.

– Jeg har observert noe lignende for personalet på fly og flyplasser. De bruker en intonasjon med store svingninger, som ligner den foreldre bruker overfor spedbarn. Kanskje fordi det skaper trygghet – akkurat som uniformen. Den sier: «Alt er som det skal være».

– Ved å bruke store svingninger i grunntonemelodien kan mannen, når han snakker til en attraktiv kvinne, vise trygghet og tilknytning og indirekte fortelle at han ikke er farlig, sier Iwarsson.

Vakre kvinner forandrer andre kvinners stemmer

De skotske forskerne undersøkte også hvordan kvinnestemmer endrer seg når de snakker med attraktive menn. Men der var resultatet et annet. De endret ikke stemmeføringen sin.

Det gjorde de imidlertid når de snakket med attraktive kvinner. Da brukte de en mye større del av stemmepotensialet. Forskerne vet ikke hvorfor.

Referanse:

Juan David Leongómez et. al.: Local modulation during courtship increases proceptivity even in naive listeners, Evolution # Human Behavior (2014), DOI: 10.1016/j.evolhumbehav.2014.06.008.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS