Enkelte prosjekter slutter aldri. På 1980-tallet konkluderte noen forskere at det berømte kledet fra Torino var juks og fanteri fra 1300-tallet. Nå kan nye resultater igjen flytte lakenets tilblivelse tilbake til Jesu tid.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
For de som ikke har fulgt med i saken: Kledet i Torino er et stykke medtatt stoff med et slags svakt avtrykk av en blodtilsølt mann. Noen mener stoffet kan være Jesu likklede.
I 1988 kjørte imidlertid et team av forskere C-14-analyser på fibere fra kledet, og kom til at tekstilet ble laget en gang mellom 1260 og 1390. Jesus var ute av bildet, og selv kardinalen av Torino måtte motvillig annonserte at det hele var juks.
Men nå kan tøystykket være tilbake i gamet, melder BBC. Den pensjonerte kjemikeren Raymond Rogers fra Los Alamos National Laboratory i New Mexico har nemlig funnet ut at den kjemiske sammensetningen i prøvene fra 1988 ikke stemmer overens med biter fra resten av kledet.
Nå mener Rogers at forskerne fra 80-tallet i virkeligheten hadde funnet alderen på tekstiler som ble brukt til å reparere skader på det opprinnelige stoffet.
- Den C14-daterte prøva kan ikke være eldre enn fra rundt 1290, sier han til BBC. Men selve kledet er faktisk mye eldre.
Brann og bøting
Rogers har rett i at kledet er blitt lappet på opp igjennom tidene. Siden tøystykket ble allment kjent i 1352, har det for eksempel gjennomlevd flere kirkebranner. Så ble det reparert av nonner som sydde igjen hullene, og festet hele herligheten til et stykke forsterkende stoff.
Tekstiler fra forskjellig tidspunkt har ulik kjemisk sammensetning, og dette innholdet kan gi en god del informasjon om hvor gammelt tøyet er. Rogers har kikket spesielt på stoffet vanillin
Ingen vanilje
Vanillin er kjemikaliet som skaper vaniljearoma. Det kan lages av stoffet lignin, som for eksempel finnes i lin. Men nivåene av vanillin i stoffet synker etter hvert som tida går, og kan dermed brukes til å måle alder. I Torino-kledets tilfelle fantes det bare vanillin i materialene som ble brukt til å reparere stoffet, og ikke i de opprinnelige delene.
- Det faktum at vanillin ikke finnes i ligninet i fibrene i kledet, i linet i dødehavsrullene og annet veldig gammelt lin, indikerer at kledet er ganske gammelt, hevder Rogers. I følge hans beregninger er det berømte tøystykket mellom 1 300 og 3 000 år, altså gammelt nok til å kunne ha dekket en død Jesus.
Men gjorde det virkelig det? Se, det blir verre å finne ut av. Skal vi tro Terje Emberland kan den vakre skikkelsen på Torino-kledet neppe være et avtrykk av Jesus, siden bibelens egne beskrivelser sier at mannen i vikeligheten var liten, skalla og stygg.
Raymond N. Rogers, Studies on the radiocarbon sample from the shroud of Turin, Thermochimica Acta, Volume 425, Issues 1-2, 20 January 2005, Pages 189-194.