Sulter på norske sykehjem

Mellom 20 og 50 prosent av de eldre på norske sykehjem er underernærte, viser en undersøkelse fra Sosial- og helsedirektoratet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Underernæring kan blant annet være resultat av sykdom eller en bivirkning av legemiddel. Risikoen er størst blant gamle og syke pasienter.

Unni Hembre, nestleder i Norges Sykepleierforbund, er ikke overrasket over tallene. Hun mener undersøkelsen bare bekrefter undersøkelser forbundet selv har gjort, skriver Vårt Land.

- Det finnes altfor mange ufaglærte i helsesektoren, som det er viktig å gjøre noe med. Vi må ha flere folk med høyere kompetanse for å sette i gang tiltak som kan bedre dagens situasjon, sier Hembre.

Hun er bekymret over underernæring på institusjoner der pasientene i gjennomsnitt sliter med fire forskjellige diagnoser.

- Underernæring svekker både den fysiske og mentale helsen, noe som gjør det vanskeligere å behandle sykdommene, sier Hembre.

Til høsten skal Sosial- og helsedirektoratet revidere Statens ernæringsråds retningslinjer for kosthold.

Seniorrådgiver Henriette Øyen i Sosial- og helsedirektoratet sier de vil se på anbefalinger for hvordan man kan oppdage pasienter som er i risikoen for å bli underernært, samt se på verktøy og konkrete tiltak, blant annet veiing og måling, samt kostholdsplaner og tilleggsernæring.

Hun mener helseinstitusjonene i dag er for dårlige til å oppdage pasienter som er i faresonen.

(NTB)

Powered by Labrador CMS