Litterære biografier er blitt storindustri

I Storbritannia er det mange som leser flere bøker om en forfatter enn av den samme forfatteren. Biografier er blitt storindustri i øyriket.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Biografier om kjente forfattere er blitt en så stor industri i Storbritannia, og forfatternes egne bøker blir satt i skyggen. Enkelte forleggere vil til og med at litterære henvisninger og sitater fjernes fra denne type biografier, sier forfatter og litteraturprofessor Antonia S. Byatt som var i Oslo nylig.

Byatt nevner spesielt Virginia Woolf som en av forfatterne der folk nå leser mer om henne enn av henne, og hvor sladder om hennes personlige liv er blitt viktigere enn hennes bøker.

- Er det det Virginia Woolf ville med sitt liv - at folk skulle lese sladderen om livet hennes fremfor hennes egne bøker? spør Byatt retorisk.

- Biografiene om Woolf gjør at bøkene hennes blir mindre viktige - og det er feil, sier Byatt.

Rask innføring

Tendensen viser at folk leser biografiene for å få en rask innføring i forfatterens liv, og da føler mange at de ikke behøver å lese hennes bøker. Professor Byatt mener at nettopp sladderen er en viktig grunn til at litterære biografer er blitt så populære.

- Å lese dem er som å overhøre en interessant historie på en pub, sier hun.

Selv sier hun seg mest interessert i de små ukjente detaljene i en forfatters liv. Hun benekter ikke at biografer kan gi viktig informasjon om en forfatter, men mener at dette går på bekostning av lesing av forfatternes egne bøker.

Byatt forteller at det er en tendens til at biografiforfattere blir bedt om å fjerne alle sitater og utdrag fra forfatterens bøker, og på den måten fjerner biografene seg enda mer fra selve forfatterskapet - og hindrer at biografien blir en inspirasjonskilde til å lese litteraturen.

- Det var vel ikke meningen at litterære biografer skulle gjøre folk mindre interessert i litteratur, sier Byatt ironisk.

Positiv til politiske biografier

Byatt er betydelig mer positiv til biografier om politikere som hun mener gir et bidrag til forståelsen av politiske hendelser. Hun fremhever også tendensen til en ny type biografier i Storbritannia; biografier som tar for seg en viktig gruppe personer, en slags gruppebiografier som beskriver livet til opp til et titalls personer rundt en viktig hendelse eller gruppering. Denne type biografier er mr fokusert på å beskrive viktige oppdagelser eller oppfinnelser, og mindre fokusert på hvem som var gift med hvem, eller hvem som hadde sex med hvem.

Byatts siste skjønnlitterære bok “Biografiens beretning” handler om en forsker som skal skrive en biografi om en biografiforfatter, og den handler blant annet om hvor lite sannferdig slike biografer er.

Powered by Labrador CMS