Saken er produsert og finansiert av Norsk Polarinstitutt - Les mer
Barentshavet er rik på dyr, fugler og fisk. Det norsk-russiske miljøsamarbeidet har nå lansert forslag for å ta best mulig vare på naturmiljøet.

Skal styrke norsk-russisk miljøsamarbeid i nord

Nytt fra akademia:

Norge og Russland har kommet til enighet om hvilke prioriteringer som trengs for å overvåke havis, dyreliv, sjøfugl, fiskeressurser og forurensning i Barentshavet. Forslagene er nå lansert i en norsk-russisk rapport.

30.3 2015 19:55

Rapporten foreslår 22 felles indikatorer for miljøovervåking av Barentshavet for Norge og Russland, og ble lagt frem i Moskva i forrige uke.

Av disse er 11 indikatorer felles med overvåkingen som allerede utføres i regi av Den blandete norsk-russiske fiskerikommisjonen. Disse går primært ut på overvåking av fiskeressursene i Barentshavet. De øvrige 11 indikatorene er nye og tar for seg overvåking av havis, isavhengige arter som isbjørn og hvalross, sjøfugl og forurensning i miljøet.

Forslaget er tuftet på indikatorer som Norge og Russland allerede driver overvåking av i regi av forvaltningsplanarbeidet og annen eksisterende overvåking i Barentshavet.


De nye indikatorene skal overvåke havis, dyreliv, sjøfugl, fiskeressurser og forurensning i Barentshavet.

Miljø er prioritert

Miljøet i nordområdene, sammen med fiskeri, atomsikkerhet og søk og redning, er prioriterte temaer i det bilaterale samarbeidet med Russland.

– Vi er glade for at prosjektene innen havmiljøsamarbeidet har hatt god utvikling de siste årene. Vi er helt avhengig av dedikert innsats fra både Norge og Russland for å skape et godt grunnlag for god og kunnskapsbasert forvaltning av vårt felles havområde, Barentshavet, sier seniorrådgiver Nina M. Jørgensen fra Norsk Polarinstitutt.

Referanse:

Korneev mfl: Final report 2012–2015: joint Russian-Norwegian project – Ocean 3 (pdf), Kortrapport nr. 30, Norsk polarinstitutt, 2015.

Les mer om det norsk-russiske samarbeidet hos Norsk polarinstitutt

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse