Annonse

Øst og vest - ulikt blikk for følelser

Hva ser du etter når du prøver å tolke andres følelser? Mens nordamerikanere fokuserer på ansiktet til en person, vil japanere også vurdere uttrykkene til andre i rommet.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kanadiske og japanske forskere har sett på hvordan østlige og vestlige kulturer vurderer situasjoner forskjellig.

- Våre resultater demonstrerer at når nordamerikanere prøver å finne ut hva en person føler, fokuserer han eller hun selektivt på personens ansiktsuttrykk, sier Takahiko Masuda.

- Japanere vurderer også følelsene til andre mennesker i situasjonen, sier han.

- Mer helhetlig

Masuda mener forklaringen kan være at japanere ikke har sin oppmerksomhet konsentrert rundt individet, men at den inkluderer alle i gruppa.

- Østasiater synes å ha et mer holistisk oppmerksomhetsmønster, og oppfatter mennesker ut fra forholdet til andre, sier han.

- Folk som er oppdratt i den nordamerikanske tradisjonen, syns ofte det er enkelt å isolere en person fra omgivelsene, mens østasiater er vant til å lese situasjonens “luft” - kuuki wo yomu - gjennom kulturell praksis.

- Som et resultat syns østasiater at selv ansiktene til folk omkring er en informativ kilde til å forstå en bestemt persons følelser, sier Masuda i en pressemelding fra University of Alberta i Canada.

Han er professor i psykologi, og har studert kulturelle forskjeller i tolkningen av følelser i flere arbeider.

For eksempel har han vist at i kulturer hvor følelsesmessig kontroll er standard, som i Japan, er fokus plassert på øynene for å tolke følelser. I kulturer hvor følelser uttrykkes åpent, som i USA, er fokus på munnen.

Glad, sint eller trist

Den nye studien var todelt. Forsøkspersoner fikk se bilder som inneholdt en sentral personfigur, og fire bakgrunnsfigurer.

Forskerne manipulerte ansiktsuttrykkene til den sentrale figuren eller bakgrunnsfigurene - glad, sint eller trist, og spurte forsøkspersonene om å vurdere den mest fremtredende følelsen til den sentrale figuren.

Flertallet av de japanske deltagerne (72 prosent) fortalte at vurderingen var påvirket av ansiktsuttrykkene til bakgrunnsfigurene.

Flertallet av nordamerikanerne (72 prosent) rapporterte at de ikke ble påvirket av bakgrunnsfigurene i det hele tatt.

"Takahiko Masuda, professor i psykologi ved University of Alberta."

I den andre delen av studien fulgte forskerne med på forsøkspersonenes øyebevegelser. Igjen indikerte resultatene at japanerne så på menneskene i omgivelsene mer enn nordamerikanerne.

Mens både japanerne og nordamerikanerne kikket på den sentrale figuren i løpet av det første sekundet de så på bildet, kikket japanerne på bakgrunnsfigurene det neste sekundet, mens nordamerikanerne fortsatte å fokusere på den sentrale figuren.

Referanse:

Masuda, Takahiko; Ellsworth, Phoebe C.; Mesquita, Batja; Leu, Janxin; Tanida, Shigehito; Van de Veerdonk, Ellen; Placing the face in context: Cultural differences in the perception of facial emotion; Journal of Personality and Social Psychology; mars 2008; vol 94(3) 365-381.

Lenke:

University of Alberta: When it comes to emotions, eastern and western cultures don’t see eye-to-eye: study
Takahiko Masuda: Hjemmeside

Powered by Labrador CMS