Annonse

Vær sjenert - dø ung

Alle tror det er våghalser som dør unge og blir vakre lik. Nå viser ny forskning at det tvert imot er de redde som lever kortere. I hvert fall hvis de er rotter.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Folk er forskjellige. Noen er nysgjerrige på ukjente fjes, og elsker nye utfordringer. Andre synes alt ukjent er skummelt, og får vondt i magen bare ved tanken på å måtte takle situasjoner de ikke kjenner. Sånn er det med rotter også, melder New Scientist.

Noen rotter er neofobiske, altså redde for nye opplevelser. Disse dyra har en tendens til å dø tidlig, sier forskere fra University of Chicago i Illinois.

De har sammenlignet både kroppsreaksjoner og livslengde hos modige og pysete gnagere, og kommet til følgende konklusjon:

Redde rotter har mye høyere nivåer av stresshormoner i blodet etter nye opplevelser, og dør mye tidligere enn sine dristige sidestykker.

- Frykten må slite på kroppen på en eller annen måte, sier Sonia Cavigelli fra University of Chicago.

Kortere liv

Rottene har forskjellig lynne helt fra fødselen, akkurat som oss, og dette kommer til uttrykk i møtet med det ukjente. Noen av dyra kaster seg inn i de nye situasjonene med dødsforakt, mens andre blir skrekkslagne ved den minste forandring.

"Er det dyreplageri å utsette forsøksdyr for baklengs japansk?"

Forskjellene er store selv i samme søskenflokk, og forskerne har sammenlignet par av pysete og modige rottebrødre.

Etter et møte med en ny situasjon, var nivået av stresshormonet corticosteron i blodet 20 prosent høyere hos de redde søsknene. Og mens de modige rottene levde lange liv på 701 dager i gjennomsnitt, kastet de engstelige inn håndkleet etter bare 599. Oversatt til menneskemålestokk, tilsvarer dette minst ti års forskjell i livslengde.

Kan være fordel

Sammenlignet med vågale rotter, hadde de redde faktisk 60 prosent større risiko for å dø på et hvilket som helst tidspunkt i livet. Men hvorfor er da halvparten av rottene av den engstelige sorten?

Vel. Forholdene i naturen er som oftest temmelig forskjellig fra laboratoriet, og der ute kan det nok være en betydelig fordel å skygge unna alt man ikke vet er trygt. Er man omgitt av rovdyr og giftige planter, kan det faktisk være en gedigen fordel å være den som alltid stikker og gjemmer seg.

Omtrent 15 prosent av alle mennesker lider også av neofobi, men forskerne mener det er for tidlig å si om redselen også har noe å si for deres livslengde.

- Det har jeg ikke tenkt å gjette på riktig enda, sier Cavigelli.

Referanse:

S. A. Cavigelli & M. K. McClintock, Fear of novelty in infant rats predicts adult corticosterone dynamics and an early death, PNAS, 12. desember 2003, 10.1073/pnas.2535721100

Lenker:

New Scientist:Fear of new things shortens life
Nature: Scaredy-rats die young

Powered by Labrador CMS