Vitenskapskrigen fortsetter

Ikke før har Pennsylvania kastet skolestyret som ville trenge kreasjonismen inn i biologitimene - før myndighetene i Kansas innfører regler som likner de som utløste rettssaken i Dover. Krigen mot vitenskapen fortsetter.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Staten Kansas har nå endret sine regler om evolusjonsundervisning for tredje gang på seks år og delstaten har følgelig nok en gang satt seg på listen over de 71 ulike evolusjonskonfliktene som i øyeblikket pågår i USA, fordelt over 27 stater.

Omtrent samtidig meldes det at velgerne i delstaten Pennsylvania nå har kastet det statlige skolestyret som muliggjorde og godkjente en del omdiskuterte lokale handlinger i forhold til evolusjonsundervisningen - blant annet den som forårsaket høstens rettssak i Dover.

Så her svinger frontene.

En spørreundersøkelse foretatt i juni 2005 (Harris Poll) viser at kreasjonismen er på framgang i USA. 54 prosent av de spurte, sa de ikke trodde mennesket har utviklet seg fra en annen art, mot 46 prosent i 1994.

Parallelt har andelen voksne som mener at, ja, mennesket har utviklet seg, sunket fra 44 prosent i 1994 til 38 prosent i 2005.

Hele 82 prosent av de spurte mente kreasjonisme i en eller annen form bør undervises i skolen. 27 prosent mener kreasjonismen bør få skolen for seg selv.

Ordlyden som nå ble nedstemt, omtalte evolusjonsteori som en veldokumentert vitenskap. De nye reglene er derimot ført i et språk som trekker evolsjonsteorien i tvil.

Tilhengerne av de nye læreplanene sier at de vil gjøre elevene oppmerksomme på den legitime vitenskapelige tvil som hersker rundt teorien.

Denne såkalte faglige tvilen viser seg imidlertid ikke å være av faglig art. Skolestyrets nye tekst er bare nok en repetisjon av kristenfuntamentalistenes ideologiske argumenter - for eksempel at de fossile funn ikke stemmer med det evolusjonsteorien forutsier.

Det vil fremdeles være opp til de lokale skolestyrer å avgjøre akkurat hva som skal undervises i de enkelte skolekretsene, men statens nye regler legger sterke føringer, ettersom det vil avholdes statlige prøver basert på det sentrale regelverket.

Powered by Labrador CMS