Under malerier og murpuss i gamle kirker og bygninger kan det finnes for lengst glemte kunstverk. Nå har forskerne funnet opp et instrument som kan lete fram slike bilder, uten å flytte på så mye som et malingsflak.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
T-stråler</p> <p> T-rays, kalles teknikken, antageligvis inspirert av X-rays - røntgenstråler. T-rays er pulser av såkalte terahertzstråler - stråler med bølgelengde innenfor et visst område av det elektromagnetiske spekteret.</p> <p> <br clearall><br /></p> <p> Terahertzstrålinga har ikke like mye energi som røntgenstråling, men den trenger inn igjennom lerreter og murpuss. Når strålinga treffer ulike materialer, blir noen av strålene reflektert, slik at måleinstrumenter kan registrere dem på tilbakeveien.</p> <p> Ulike materialer reflekterer strålinga på forskjellige måte. Slik kan instrumentet lage et blide av hva som befinner seg i millimeterne under overflater vi ikke vil ødelegge.</p> <p class=”>100 000 kirker
- Det er en ideell metode. Den er presis, ødelegger ingenting og kan brukes på stedet, sier John Whitaker fra University of Michigan i ei pressemelding.
Forskerne tror teknikken vil bli spesielt viktig i Europa, hvor mange kunstverk er blitt overmalt etter hvert som styrer og regimer har skiftet.
- Bare i Frankrike finnes det 100 000 kirker. I mange av dem vet vi at noe er gjemt, sier Gèrard Mourou fra University of Michigan.
- Og Leonardo DaVincis tapte maleri “Slaget ved Anghiari” antas å skjule seg bak andre fresker i Palazzo Vecchio i Firenze.
- Dette er en kjapp måte å finne dem på.
Referanse:
S. Williamson, M. Mourou, M. Menu & G. Mourou, Terahertz imaging for non-destructive evaluation of mural paintings, Optics Communications, februar 2008.