Kvinner sover helst på høyre side og foretrekker et kaldt soverom. (Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB scanpix)

Slik er våre sengevaner

Norske forskere har spurt folk flest om soveromsvanene deres. Her er sju funn fra studien. Kjenner du deg igjen?

Tror du at lesevanene, en behagelig madrass, åpent vindu eller mørke gardiner påvirker hvordan du sover? Da er du ikke alene.

Folk flest tror at sengevanene påvirker hvordan de sover, og det tror legene, også. Men hittil har forskerne visst lite om det faktisk er slik. I søvnforskningen handler det nemlig mye om medisin og lite om sengevaner.

Mange forsker på søvn, men nesten ingen på sengevaner. Siri Waage presenterte de norske funnene på Nordisk Søvnkonferanse i Tallinn. (Foto: Georg Mathisen)

– Det er interessant for søvnforskerne å skaffe kunnskap om disse faktorene faktisk påvirker søvnen, skriver Siri Waage og kollegene hennes i en artikkel i tidsskriftet Sleep Medicine. Waage er senterkoordinator på Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer, Sovno, og postdoktor ved Universitetet i Bergen.

De norske forskerne har undersøkt hva folk flest sier om søvnvanene sine. Her er sju funn fra studien:

1. Du leser på skjerm

27 prosent bruker elektroniske medier i sengen daglig etter at de har lagt seg. Spesielt de yngste ligger og leser på skjermen: Blant dem som er under 30 år, svarer 63 prosent at de bruker elektroniske medier etter at de har lagt seg, hver eneste kveld.

– De høye tallene på bruk av elektroniske medier i sengen er de kanskje viktigste funnene i undersøkelsen, sier Siri Waage.

– Funnene våre er bekymringsfulle. Lys fra elektroniske medier kan påvirke søvn- og døgnrytmen vår. I tillegg vil selve aktiviteten på de elektroniske mediene, som for eksempel dataspill og tv-programmer, også virke oppkvikkende og kan føre til at det blir vanskeligere å sove. Gode søvnhygieneråd er å unngå nettopp slik bruk, understreker Waage overfor forskning.no.

2. … eller på papir

Enda flere leser bøker, blader eller aviser i senga. Det er de eldste og kvinnene som leser mest. Men selv blant de yngste forteller 15 prosent at de leser på senga hver eneste kveld. Om de leser mest for å sovne eller mest for å kose seg, det har ikke forskerne spurt om.

3. Du skifter sengetøy ofte

Seks av ti skifter sengetøy annenhver uke eller oftere. Kvinnene skifter på senga oftest, mens mannfolk utmerker seg med ikke å ane når det ble skiftet sengetøy sist. Det er riktignok bare en av 30 menn som ikke vet, men blant kvinnene har nesten alle oversikt.

4. Du vil ha behagelig pute

Madrass, dyne og pute skal helst være behagelige – men puten er viktigst for god søvn, tett fulgt av madrassen. Eldre og kvinner er mest opptatt av sengekomfort. Samtidig er de mest fornøyde med det de sover i til daglig.

Det ser ut til at eldre og kvinner har mer fokus på sovemiljøet og er villige til å investere mer i en kvalitetsseng, konstaterer forskerne. Samtidig er det nettopp de som sliter mest med å sove godt og rapporterer flest søvnproblemer. Likevel er det slett ikke pute, dyne og madrass folk flest ser på som viktigst for å sove godt.

5. Du vil ha det kaldt på rommet

Siri Waage og kollegene hennes viser til forskning som anbefaler 18 grader på soverommet. Den forskningen har ikke nordmenn flest lest. Om sommeren holder en av tre det kaldere, mens om vinteren, når det er enklere å holde soverommet kjølig, forteller nesten tre av fire om soveromstemperatur under 18 grader. En av tre har det kaldere enn 12 grader på soverommet. Det er spesielt de eldre som vil ha det kjølig. Halvparten av de spurte over 60 år sover med åpent vindu hver natt og holder temperaturen under 12 grader om vinteren.

– Et overraskende funn, sier Siri Waage til forskning.no. – At såpass mange foretrekker langt lavere temperaturer på soverommet, kan kanskje tolkes som at temperaturen ikke er så viktig for søvn som man tidligere har trodd.

6. Du vil ha det mørkt

Nesten to av tre bruker blendingsgardiner når de sover. De yngste er mest opptatt av å ha det mørkt på soverommet. For mye lys gjør det vanskelig å sovne. Derfor er forskerne overrasket over at spesielt de eldste, som sover dårligst, ikke bruker gardiner som holder lyset ute.

7. Du sovner på siden

I gamle dager sov folk halvveis sittende. I dag foretrekker de fleste en bestemt liggestilling når de prøver å sovne. Bare seks prosent, flest menn, har egentlig ingen foretrukket søvnstilling – selv om sovestillingen faktisk kan påvirke hva du drømmer om.

To av tre foretrekker å sove på siden. Flertallet av dem har gjort seg opp en mening om hvilken side de helst vil ligge på. Kvinner sover heller på høyre enn på venstre side, mens sidene er temmelig likt fordelt blant menn. 15 prosent vil helst sove på ryggen, og litt flere foretrekker å sove på magen.

– Det er et positivt funn. Å sove på ryggen forverrer snorking og søvnapné, skriver forskerne.

 

Referanse:

Bjørn Bjorvatn, Jelena Mrdalj, Ingvild W. Saxvig, Tom Aasnæs, Ståle Pallesen og Siri Waage: Age and sex differences in bedroom habits and bedroom preferences. Sleep Medicine 2016, doi: http://dx.doi.org/10.1016/j.sleep.2017.01.003

Sammendrag

Powered by Labrador CMS