Formasjonen kan ha vært en vulkan som hadde utbrudd under isen. Mineralene som forskerne har funnet tyder på dette, som du kan se i bildet oppe til høyre. (Bilde: NASA/JPL)

Fant spor etter massive utbrudd fra Mars-vulkan

Kjempeutbruddene skjedde for flere milliarder år siden, under en isbre som en gang i tiden lå over området, tror forskerne.

En gang i tiden hadde Mars mye mer vann og is på overflaten enn det som finnes på den nesten helt tørre ørkenplaneten i dag.

Det finnes sannsynligvis fortsatt litt flytende vann, og planetens nord- og sørpol er fortsatt dekket av et permanent islag.

Nå har en amerikansk forskergruppe funnet spor etter noen ganske spesielle vulkanutbrudd som skjedde for flere milliarder år siden på Mars-overflaten.

Vulkanen skal ha gått av under en tykk isbre og forskerne har sett sporene etter disse massive utbruddene ved hjelp av målinger fra NASA-satellitten Mars Reconnaissance Orbiter.

Det er ikke noe is der i dag, så hvordan kan forskerne flere milliarder år etter, si noe om at utbruddene skjedde under en isbre?

Enorme krefter

Utbruddene skal ha skjedd i et område på den sørlige halvdelen av Mars som kalles Sisyphi Montes. Her er det store, flate fjell som kanskje har blitt formet av disse vulkanutbruddene.

Forskerne har sett flere forskjellige karakteristiske mineraler som dukker opp ved vulkanutbrudd som skjer under isen, for eksempel zeolitter og sulfater.

Når en vulkan begynner å spy ut lava under en isbre, får det voldsomme konsekvenser. Isen smelter lynraskt og vann fosser ned i vulkanen. Dette skaper eksplosjoner og enorme gass-skyer, siden lavaen kjøles ned mye raskere.

Island

Dette skjedde under Eyjafjallajökull-utbruddet på Island i 2010. En del av utbruddet skjedde under et 200 meter tykt islag, noe som var med på å skape den gigantiske askeskyen som lammet flytrafikk i Nord-Europa.

Forskerne sier ikke noe om tykkelsen på Mars-isen som må ha vært der for flere milliarder år siden.

De bemerker derimot at formen på vulkanene ligner på jordvulkaner som har hatt utbrudd under isen.

Formasjonen er rundt 50 kilometer bred.

Referanse:

Forskningen ble presentert på 47th Lunar and Planetary Science Conference (2016). Her finner du et sammendrag av presenteasjonen.

Powered by Labrador CMS