- Riis-Johansen forteller videre at det å skape trygghet i avhør er komplisert og komplekst. Dette er åpenbart da det alltid vil være variasjon i de psykologiske behov avhørte kan oppleve, skriver Patrick Risan. (Foto: Shutterstock / NTB Scanpix)

Debattinnlegg: Viser hvor viktig det er å gi forskeren medvirkning i egen formidling

Tittelen «Politiet må trøste i avhør» er misvisende og ble gitt av forskning.no uten at jeg hadde kjennskap til det.

I sitt debattinnlegg datert 19.11.16 retter Marit Olave Riis-Johansen kritikk til en artikkel publisert på forskning.no. Denne er basert på et intervju av undertegnede hvor jeg forteller om en forskningsartikkel som handler om håndtering av ubehag i politiavhør gjennom emosjonsregulering.

Jeg oppfatter innlegget mer som en kritikk av formidlingen av artikkelen enn forskningen i seg selv, men vil likevel forsøke å svare på de punkter hun tar opp.

Utvide vår forståelse

Undersøkelsen det vises til baserer seg på intervjuer av politietterforskere hvor vi har spurt dem om deres praksis, altså hva de gjør i avhør. Riis-Johansen skriver at å intervjue noen om egen praksis ikke er det samme som å undersøke hva de faktisk gjør. Dette stemmer, selvsagt. I akkurat denne undersøkelsen ga intervjuet som metode tilgang til informantens opplevelser og beskrivelser av egne erfaringer som grunnlag for analyse og refleksjon, slik Riis-Johansen også er inne på.

Her er ikke målet å komme fram til en objektiv sannhet eller fullverdig beskrivelse av hvordan noe har utfoldet seg, men heller å utvide vår forståelse av det fenomenet vi forsker på. Måten vi har gjort dette på har vært å sammenligne ulike perspektiver, både forskernes og informantenes, for å oppnå et mer nyansert bilde av det vi studerer. Til dette formål, anser jeg intervjuet som en god tilnærming.

Riis-Johansen forteller videre at det å skape trygghet i avhør er komplisert og komplekst. Dette er åpenbart da det alltid vil være variasjon i de psykologiske behov avhørte kan oppleve, noe som for øvrig allerede er beskrevet i nevnte forskningsartikkel.

Tittelen er misvisende og ble gitt av forskning.no

Til slutt, Riis-Johansen reagerer på tittelen «Politiet må trøste i avhør», og det er jeg veldig glad for at hun gjør. Tittelen er misvisende og ble gitt av forskning.no uten at jeg hadde kjennskap til dette. Ser man derimot bort fra tittelen er det opplagt at dette ikke handler om trøst, spesielt da begrepet ikke er nevnt en eneste gang i verken intervjuet eller forskningsartikkelen det er snakk om.

I så måte opplever jeg at denne delen av diskusjonen i større grad retter seg mot forskning.no, noe som sier litt om hvor kritikken bør rettes og enda mer om hvor viktig det er å gi forskeren medvirkning i egen formidling.

Powered by Labrador CMS