Saken er produsert og finansiert av Universitetet i Stavanger - Les mer

Luke 17: Lag ditt eget sølvspeil

Julekalender:

«Speil, speil i reagensrøret der».

17.12 2016 04:00

Til dagens eksperiment trengs:

  • Tollens’ reagens ([Ag(NH3)2]NO3 (må lages ferskt).
  •  Aldehyd (RCHO).

Tollens’ reagens lages ferskt før bruk ved først å blande sølvnitrat i vann med natriumhydroksid i vann. Da dannes natriumnitrat og sølvoksid (Ag2O) der sistnevnte feller ut. Vandig ammonium tilsettes så til alt sølvoksid har løst seg. Løsningen som en sitter igjen med, er da Tollens’ reagens.

Tollens’ reagens brukes til å påvise aldehyder.

Et aldehyd er en organisk forbindelse som inneholder en karbonylgruppe, det vil si et karbonatom og et oksygenatom som er bundet sammen av en dobbeltbinding.

I aldehyder sitter karbonylgruppen i enden av karbonkjeden, og vi får den karakteristiske aldehydgruppen –CHO.

Alle aldehyder har navn som ender på –al, som for eksempel metanal som er det enkleste aldehydet. Metanal er også kjent som formaldehyd.   

Ketoner er en annen organisk stoffgruppe som inneholder en karbonylgruppe. Forskjellen er at i ketoner sitter karbonylgruppen på et karbonatom som sitter mellom to andre karbonatomer.

Dette skjer:

2 [Ag(NH3)2]+ + RCHO + H2O ® 2 Ag(s) + 4 NH3 + RCO2H + 2 H+

Sølvioner (Ag+) blir redusert til metallisk sølv (Ag) samtidig som aldehydet (RCHO) blir oksidert til den korresponderende syren (RCO2H). Sølvet som dannes avsettes på reagensglasset og blir et sølvspeil.

Tiden det tar for reaksjonen (dannelse av sølvspeilet) varierer med reaktiviteten til aldehydet. Denne metoden brukes til kvalitativ analyse av aldehyder.

Ketoner, som altså har strukturelle fellestrekk med aldehyder, reagerer ikke.

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Emneord

Saker fra våre eiere

Høgskolen i Oslo og Akershus
Podcast:

Hvordan kan du forberede deg til framtidas arbeidsliv? I denne podcasten gir to eksperter sine råd til både kommende og eksisterende arbeidstakere. 

Universitetet i Oslo

Rørsangere på Malta har kjapt tilpasset seg et varmere klima og får flere unger. Dette er viktig for bevaring av naturområder også i Norge, sier Miljødirektoratet.

Nasjonalforeningen for folkehelsen

Tidligere har det vært vanskelig å vite hvem som er i faresonen for akutt hjerteinfarkt. Nå kan blodprøver gi svaret på kort tid. 

Saker fra våre eiere

Høgskolen i Oslo og Akershus

Er 0,999… med uendelig mange desimaler mindre enn 1 eller lik 1? Både folk flest og lærerstudenter svarer typisk det samme.

Universitetet i Oslo

Behandlingen er direkte rettet mot å redusere selvskading og selvmordstanker. Og den gir gode resultater.

Universitetet i Oslo

For noen barn er det ekstra krevende med rop og skrik i skolegården, bøker som smelles igjen og stolbein som skraper mot gulvet.

Forskeren forteller:

Når ungdom presses til å drive med idrett, og voksne bestemmer hvordan de skal gjør det, da blir idrettsungdom lei. Men du kan unngå at barna dine mistrives, blir stresset og presterer dårlig på sikt.

Dinosaurenes historie må skrives om, sier britiske forskere etter en ny enorm analyse. Det vil uten tvil ryste fagfolk verden over, men hvis forskerne har rett, løser de flere uløste gåter.

Brukerne klumper seg sammen rundt noen nyhetskilder. Sosiale medier kan gi oss et snevert bilde av virkeligheten, mener forskere.

Dramaserien «Skam» bruker et av de eldste triksene i boken og utelater foreldre og andre voksne. I stedet spiller selve serien rollen som den voksne som gir ungdommene råd og viser hva som er greit.