Lurer du noen gang på om produsenten lyver om hvor maten kommer fra? Nye metoder kan finne ut av dette. Metodene har til nå blitt brukt på vin, men kan også brukes til å finne ut av hvilke land ulike spekeskinker kommer fra. (Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix)

Finner matjukset med statistikk

Gjennom kjemisk analyse kan forskerne finne ut av om vinen er fra Australia eller Chile. Det kan avsløre matjuks.

Om matvarer er ekte er et hett tema i Europa. Eksklusive varer som vin, olivenolje og ost er spesielt utsatt for matjuks.

Forskjellen mellom ekte og falsk vare kan være små, så det er helt nødvendig å gjøre en detaljert kjemisk beskrivelse av produktene.

Nå har forsker Allesandra Biancolillo ved Nofima laget statistiske modeller som klarer å skille mellom viner fra Australia, Sør-Afrika og Chile. Selv om alle er basert på den samme druen.

Det har hun gjort ved å studere molekyler, atomer og atomkjerner gjennom det som kalles kjemiske analysemetoder.

Alessandra Biancolillo i midten, med forskerne Tormod Næs og Ingrid Måge på hver sin side. De har veiledet henne i doktorgradsarbeidet. (Foto: Nofima)

Hun har blant annet klart å skille mellom ulike kvalitetskategorier av Lambrusco-vin, som alle blir produsert i det lille området Modena i Italia.

Samme type metoder kan, med mindre justeringer, brukes på andre produkter, som spekeskinker - for å avgjøre hvilke land de kommer fra.

Har brukt eksperter på smak

Metodene hun har utviklet kan også brukes til å finne for eksempel forbrukeres preferanser for vann som er tilsatt smak.

På matforskningsinstituttet Nofima bruker de smakseksperter for å finne ut av hva mat smaker. Dette er gruppe ansatte som har som jobb å smake på mat.

Ved å kombinere smaksekspertenes bedømmelse av både lukt og smak, kan forskerne forstå mer av samspillet mellom de to sansene, og hvilke av dem som er viktigst for å styre forbrukernes preferanser.

Biancolillo hadde som mål med doktorgraden å utvikle klassifiseringsmetoder som gjør det mulig å kombinere informasjon fra flere ulike målinger. Slik kan hun få en mer helhetlig forståelse av matvarene og en mer detaljert beskrivelse av matens kjemiske sammensetning.  

Referanse:

Alessandra Biancolillo: Method development in the area of multi-block analysis focused on food analysis. Doktorgradsavhandling ved Københavns Universitet. November 2016. Sammendrag.

Powered by Labrador CMS